Izvor: RTS, 19.Jun.2023, 07:48

Данас протестна шетња Срба у Косовској Митровици, колоне камиона и даље на административним пунктовима

Након нових хапшења Срба, али и напада специјалних снага косовске полиције на двоје деце у Житковцу код Звечана, за данас је заказана протестна шетња Срба са севера Косова и Метохије. Окупљање је у 13 сати у Косовској Митровици. Забрана за пролаз робе из централне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србије и даље важи, па је несмањена и колона теретњака на административним пунктовима.
На Косову и Метохији ноћ је протекла мирно.
У суботу увече косовски специјалци у Житковцу код Звечана претукли су двоје деце од 17 и 15 година, а у петак ухапсили Немању Влашковића, којем је одређен притвор од 30 дана.
Марија Радосављевић, мајка деце која су нападнута у Житковцу код Звечана, каже да ниједној мајци не би пожелела оно што је она доживела. Описала је како ју је полиција спречила да приђе ћерки и да су изнад девојчице стајала двојица полицајаца с пушкама у рукама.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је да нико из међународне заједнице није реаговао на то што је косовска полиција брутално претукла двоје српске деце код Звечана и упитао њихове представнике ''да ли то значи да ране српске деце не боле''.
Манастир Високи Дечани позвао је све стране да учине све како би се ескалирајући проблеми на северу КиМ решавали на миран начин.
"Желимо да истакнемо да насилне полицијске мере и запаљива реторика не могу бити пут ка стабилности на КиМ, нити могу да изграде поверење међу грађанима. Штавише, наставак тренутне ситуације и терора, прети широј стабилности и безбедности свих становника", истиче се у саопштењу.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је одлазак у Вашингтон на разговоре о ситуацији на Косову и Метохији.
Забрана за пролаз робе из централне Србије и даље важи, па је несмањена и колона теретњака на административним пунктовима. Колоне путничких аутомобила нема, али има чекања због детаљне контроле сваког возила.
Председник привредне коморе у Приштини Љуљзим Рафуна изјавио да је забрана пролаза робе из централне Србије нанела штету привреди на КиМ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.