Izvor: RTS, 18.Jun.2023, 19:06

Блинкен и Ћин: Спречићемо да се надметање Кине и САД претвори у конфликт

Државни секретар САД Ентони Блинкен и његов кинески колега Ћин Ганг изразили су жељу током састанка у Пекингу да стабилизују односе између две земље и спрече да се надметање претвори у конфликт, рекли су званичници Стејт департмента.
Ентони Блинкен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је назначио "врло јасно" да САД не желе да прекину везу са Кином и да постоји договор обе стране да се наставе разговори да би се направио напредак на бројним пољима, преноси Ројтерс.

Шеф кинеске дипломатије изјавио је да је Пекинг посвећен изградњи "стабилног, предвидљивог и конструктивног" односа са САД, објавили су кинески државни медији.
"Тајван, највећи ризик по односе" Ћин је, такође, истакао да је Кину интересују кључне ствари, укључујући питање Тајвана, описујући ту тему као потенцијално највећи ризик у кинеско-америчким односима.
Амерички државни секретар, коме је ово прва посета Пекингу од октобра 2018. године, претходно је изјавио да су разговори које је имао са кинеским колегом били "искрени, конструктивни и садржајни", пренео је Стејт департмент.
"Блинкен је нагласио важност дипломатије и одржавања отворених канала комуникације по бројним питањима, како би се смањио ризик од неспоразума и погрешних процена", истакао је портпарол Стејт Департмента Метју Милер.
Ћин позван у Вашингтон Милер је додао да је Блинкен позвао Ћина у Вашингтон на наставак разговора, као и да је Ћин позив прихватио.
Портпарол Стејт департмента рекао је да је сусрет Блинкена и Ћина трајао пет и по сати, након чега су отишли на радну вечеру. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.