Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 16:41

Савет: Не постоји законски основ за смену Гашића

Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције Транспарентност саопштио је да је након пажљиве правне анализе, закључио да не постоји законски основ за разрешење министра унутрашњих послова Братислава Гашића.
Како наводе Братислав >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Гашић не сноси никакву одговорност за несреће које су се догодиле, тако да политичко питање које намеће опозиција не може да буде законски основ за његово разрешење, јер он није прекршио ни Закон о Влади, нити Закон о министарствима, Закон о полицији, али ни Закон о државној управи.
"Напротив, министар Гашић, али и припадници МУП-а, показали су посебну прибраност и професионализам како би се открили починиоци тешких кривичних дела, како би се прикупили релевантни докази, али и како би починиоци били што хитније ухапшени и то без додатне штете која је могла настати", наводи се у саопштењу.
Истовремено генерални секретар Савета Марио Спасић позвао је политичке актере у Србији да, у духу владавине права и стандарда ЕУ, одвојено гледају интерес државе од политичких интереса и да, својим, како је рекао неодговорним позивањем на смену једног по једног министра у Влади, не подривају националну безбедност Србије и не дискредитују свој политички рад, што управо и чине. 
Опозиција тражи смену Гашића, Брнабићева поручује да он нема никакву личну одговорност за трагедије У току је седница Скупштине Србије, на чијем је дневном реду предлог дела опозиције за изгласавање неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.
Премијерка Ана Брнабић је рекла да неће предложити смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића јер он, како каже, нема никакву личну одговорност за трагедије које су се догодиле.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.