Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 13:19

Нове оптужбе против Курца за корупцију

Бивши аустријски канцелар Себастијан Курц суочава се са новим низом оптужби за корупцију, везано за изборну кампању и манипулацију гласачког тела јавним новчаним средствима.
Нове оптужбе се надовезују на текуће истраге специјалног тужиоца у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << вези са корупцијом и подмићивањем које се воде против њега, преноси Еурактив.

Курц, који је у два наврата био канцелар Аустрије, тренутно је под истрагом Тужилаштва за економска питања и корупцију због наводног подмићивања различитих медија, како би у замену за измену закона добио повољно извештавање.
Сада тужилаштво испитује Аустријски фонд за интеграцију, због недозвољеног коришћења маркетиншког буџета јавне установе, са намером да се унапреди Курцова политичка агенда, известио је магазин Профил.
Портпарол бившег аустријског канцелара је саопштио да су то "измишљене оптужбе које немају никакво утемељење".
Курц је поднео оставку на место канцелара након почетка истраге тужилаштва у октобру 2021.
Оптужбе датирају из 2016. године када је још био министар спољних послова.
Према наводима тужилаштва, Министарство финансија је такође користило новац од пореза да би платило анкете које су у позитивном светлу приказивале Курца.
Ово је једна од неколико истрага о корупцији које су погодиле Аустрију протеклих година, почевши од афере Ибица која је довела до пада владе 2019. године.
Као резултат тога, Аустрија је наставила да пада на Индексу корупције Транспаренси интернешенела за 2022. годину, и налази се испод 20 места на листи најмање корумпираних земаља, са најгорим резултатом од 2014. године, наводи бриселски портал.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.