Izvor: RTS, 08.Jun.2023, 18:10

Српски и бугарски војници вежбали гађање на полигону "Шабла"

Министарство одбране саопштило је да су наши војници на полигону "Шабла" у Бугарској показали висок ниво прецизности током гађања циљева у ваздушном простору.
Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић предводио је делегацију Министарства >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одбране и Војске Србије која је данас на полигону ”Шабла” недалеко од Варне присуствовала бојевим гађањима циљева у ваздушном простору које су извели припадници Војске Србије и Бугарске армије.
"Висок ниво прецизности и изванредни погоци наших припадника учинили су успешним и овогодишње гађање циљева у ваздушном простору на полигону 'Шабла'. Тиме је завршено седмо гађање које припадници нашег Ратног ваздухопловства и ПВО изводе са колегама из оружаних снага Републике Бугарске", саопштило је Министарство одбране.

Погођени су сви циљеви предвиђени за уништење чиме су, истиче се, и овога пута и ракетне јединице за ПВД и ловачка авијација показале одличну оспособљеност посада и послуга.
Државни секретар Старовић и начелник одбране Бугарске армије адмирал Емил Ефтимов, у присуству команданта Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковника Душка Жарковића, честитали су припадницима јединица противваздухопловне одбране који су данас реализовали гађање.
По повратку са положаја, са посадама, као и са руководиоцима гађања - начелником штаба у Команди РВ и ПВО бригадним генералом Горданом Павловићем и командантом 250. ракетне бригаде за ПВД бригадним генералом Тиосавом Јанковићем, разговарали су о и њиховим утисцима и значају искуства које се стичу на оваквим гађањима.

По циљевима у ваздушном простору изнад Црног мора, припадници 250. ракетне бригаде дејствовали су из ракетних система "нева“ и "куб“, а припадници 204. ваздухопловне бригаде ракетама ваздух–ваздух из авиона МиГ-29.  
Данашњем гађању претходиле су припреме борбених послуга јединица за противваздухопловна дејства на полигону "Шабла" и припадника авијацијских јединица на аеродрому "Балчик", а циљ ових бојевих гађања је унапређење укупне способности јединица Ратног ваздухопловства и ПВО за заштиту ваздушног простора Републике Србије и прилика за припаднике ових јединица да се у пракси увере у могућности средстава ратне технике у наоружању Војске Србије.
Припадници Војске Србије су по циљевима у ваздушном простору са црноморског полигона "Шабла“ први пут дејствовали 2010. године.
Завршном гађању на полигону "Шабла" присуствовали су помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, амбасадор Републике Србије у Софији Жељко Јовић и изасланик одбране Републике Србије у Софији потпуковник Жељко Симић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.