Izvor: RTS, 06.Jun.2023, 05:54

Урушавање плафона, пољски ве-це, без воде – дољевачке сеоске школе вапе за бољим условима

Од 1.300 ученика дољевачке ОШ "Вук Караџић", две трећине је у истуреним одељењима у селима. У селу Перутина тек је пет малишана од првог до четвртог разреда. Прижељкују услове какве имају њихови вршњаци.
Учионица мала, по мери, уређена и опремљена >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за наставу, али остатак зграде није безбедан. Родитељи кажу да постоји проблем са плафоном у ходнику школе, као и да купатило не функционише.

Страхују од зграде школе, јер један део само што се није урушио. Ипак, наводе да је важно што имају школу у селу, јер би у супротном када снег падне, а аутобус не може да дође до села, у школу морали пешке.
Читава школа – учитељ и петоро ђака који користе пољски ве-це, немају воду за прање руку и свакодневно поглед упиру ка таваници у ходнику, због чега им се чини да су помало заборављени од оних који о томе треба да брину.
"Ово су дивна деца. Мислим да заслужују једнаке услове, као и остала деца у Србији. Имамо идеалне услове за рад. Све нам је обезбеђено – интернет, пројектор, лап-топ. Само је то проблем", истиче учитељ Борис Илић.
Општина обећала помоћ У матичној школи у Дољевцу ових дана почиње озбиљно реновирање. Једнако, кажу, брину и за сва истурена одељења. Тако је таваница у Перутини више пута санирана, али како је то одељење у згради одавно запуштеног дома културе, неопходно је потпуно сређивање и крова и зграде.
"Локална самоуправа или република, где прођемо на конкурсу, требало би да уложе. Ово је велика зграда и велики подухват за школу да то уради сама", наводи директор ОШ "Вук Караџић" Дољевац Горан Илић.
Бољим условима надају се са скорим прикључењем села на нишки градски водовод, што ће омогућити воду у објекту и опремање пристојног тоалета. А и општина је обећала помоћ у реновирању зграде.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.