Izvor: RTS, 04.Jun.2023, 14:25

Ескобар: Тензије на северу КиМ због неспремности Приштине да саслуша међународну заједницу

Амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је појачавање тензија на северу Косова и Метохије делимично резултат неспремности Приштине да саслуша међународну заједницу.
Габријел Ескобар наводи да је Приштине непотребно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << изазвала тензије инсистирањем на коришћењу општинских објеката.
"Постоје и друге зграде из којих се може радити, а ако ништа друго, пандемија коронавируса нас је научила да можемо да радимо и са алтернативних локација", рекао је Ескобар за радио Би-Би-Си
Истакао је да су напори међународног фактора да координира са привременим приштинским институцијама наишли на отпор.
"Није било потребе да се иде у те зграде... Курти нас је уверио да ће ти градоначелници вршити само административна овлашћења и обављати основне општинске услуге", навео је амерички изасланик.
Поновио је да се круг насиља мора прекинути и да обе стране, и Београд и Приштина, имају одговорност да делују у том правцу.
"Охрабрили смо обе стране да се укључе у дијалог", поручио је амерички изасланик.
Ескобар ће заједно са европским изаслаником за Западни Балкан Мирославом Лајчаком посетити Приштину и Београд 5. и 6. јуна.
Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је 30. маја да је због некоординације привремених приштинских институција са САД, у вези са акцијама на северу Косова и Метохије, Приштина искључена из највећих војних вежби савезника НАТО-а у региону Балкана "DEFENDER – Europe". 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.