Izvor: RTS, 02.Maj.2023, 15:37

Кинески туристи као сватови у косјерићком крају

Празнични дан био је прилика да се у многим крајевима свадбује, али једна је свакако била необична. Група кинеских туриста боравила је у косјерићком крају и веселила се уз презентацију свадбених обичаја у западној Србији. Након короне, поново је оживео тај сегмент >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << туристичке понуде за који је заинтересован велики број туриста.
Веселом добродошлицом у Мионици код Косјерића уприличен је дочек кинеским туристима, који ће бити у улози српских сватова. Заједничко коло било је да се употпуни доживљај краја у који су допутовали. Први утисци су их већ освојили. 

“Заиста је предивно. Први пут сам овде и природа је предивна”, каже Џо Грент из Пекинга.

За улогу младе су се добровољно пријавиле две кинескиње. Тек након обарања јабуке, како налаже обичај, девер преговара о откупу младе. Потом сватови долазе стижу до будућег невестиног дома, а сви обичаји су оставили добар утисак на обе младе.

“Допала ми се српска свадба и мислим да ћу на сопственој тако нешто организовати да сви играју, јер у Хан култури су људи много озбиљни. Углавном се седи и руча”, објашњава Лиу Ма Сон.

„Допало ми се гостопримство, народна ношња, обичаји, а поучена овим искуством на својој свадби нећу сигурно почети да ручам пре него што добије неки добар поклон”, каже Соња Вонг.

За овај вид интерактивног туристичког садржаја до сада се пријавило тридесет група кинеских туриста.

“Покушавамо да њима прикажемо што боље у што бољем светлу и нашу природу и наше услове што се тиче живота, хране свега онога што ми овде живимо и радимо”, каже Жељко Средић.

„Шећеримо парадајз зато што они то тако једу, обрађивање хране траје кратко, десетак до двадесет минута, ништа кување нека тешка. Прилагођавамо се, ма учимо са њима, свака нова група је нов изазов”, објашњава Марија Луковић Средић.

Без свадбарског купуса, печења и традиционалне српске трпезе, кинески туристи сматрају да су свадбени обичаји у западној Србији довољно садржајни и представљају богатство које треба неговати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.