Izvor: RTS, 14.Apr.2023, 18:57

Макронов закон о пензијама прошао тест уставности

Француски председник Емануел Макронова и француска влада прошли су тежак тест уставности о пензијској реформи, а што је покренуло вишенедељне протесте и нереде широм Француске.
Предлог закона, који гура старосну границу за пензију са 62 на 64 године, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дубоко је непопуларан у Француској и довео је до вишенедељних протеста.

Али оно што ће бити велико олакшање за Макрона и француску Владу, Уставни савет земље дао је зелено светло.
Савет је саопштио да су предложене пензијске реформе Владе у складу са Уставом као и подизање законске старосне границе за одлазак у пензију.
Макрон и његова влада се надају да ће такав исход обесхрабрити даље протесте предвођене синдикатима, који су неретко прерастали у отворени сукоб са полицијом.
"Земља мора да настави да иде напред, да ради и да се сачува за изазове који нас очекују“, рекао је Макрон раније ове недеље.
Влада је саопштила да ће реформа бити спроведена од 1. септембар.
Али тврдолинијски синдикати и опозиција су упозорили да неће одустати, и позвали Макрона да не потписује.
Велики број демонстраната окупио се испред Скупштине града у Паризу држећи транспаренте "Нема краја штрајковима до повлачења реформи“.
У одвојеној одлуци, Уставни савет је одбио предлог опозиције да се организује референдум грађана о питању пензијских реформи.
Опозиција је дала још један предлог за референдум, које би Савет требало да размотри почетком маја.
Распрострањено незадовољство због владиних реформи могло би имати дугорочне последице, укључујући јачање крајње деснице, упозоравају аналитичари.
Марин ле Пен је већ написала на Твитеру да "политичка судбина пензионе реформе није запечаћена“, и позвала гласаче да на следећим изборима подрже оне који се томе противе, тако да могу да их уклоне.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.