Dacia Sandero
Dacia Sandero

Dacia ili Dačia je rumunski proizvođač automobila, trenutno sada deo Renault grupe, koji je osnovan 1968. godine, kada je prva fabrika podignuta u mestu Colibasi.
Njegov prvi model je Dacia 1300 i nekoliko pratećih modela, i zapravo nešto izmenjenih verzija Dacia 1300, kao što su 1310, 1400, i 1410. Ipak automobil nije u potpunosti rumunski pošto je rezultat dogovora sa Renaultom, koji je obezbedio stručnost i alat.

Dacia je rumunski proizvođač automobila u vlasništvu Renaulta. Kada su se odnosi između Dacije i Renaulta pogoršali, rumunski proizvođač je odlučio da 1996. godine lansira prvi model koji je potpuno rumunski. Nova sportska promenjena verzija je dizajnerski mnogo bolje uređena i bolje izgleda od svojih prethodnika.

1999. godine Dacia i Renault su zakopali ratne sekire i pomirili se, tako da su ponovo postali partneri. Dacia je otkrila zamenu za Novu 2000 godine, pod nazivom Supernova. Ovaj model je imao potpuno isti izgled kao i Nova. Međutim proizvodnja Supernove je prekinuta nakon tri godine i uveden je novi model Solenza. Ovaj skroz novi model je bio savršena kopija Supernove. 2004. godine Dacia je izbacila novi model Logan, koji zbog većeg razmaka od podloge, više mesta za prtljag i putnike Logan postaje veliki hit. Sa turbo dizel motorom sa 1,5 16 ventila Logan registruje najvišu prodaju u istoriji kompanije Dacie.

Ubrzo nakon njegovog puštanja dolazi Logan MCV 2008. Ovaj rumunski proizvođač automobila je osnovan 1966. godine, i to u saradnji sa francuskom kompanijom Renault. Proizvodila je nekoliko modela auta od kojih su najpoznatije Reno 12 i Reno 8 i to po francuskoj licenci. Ono što je karakteristično za ovog proizvođača je da je neke tipove auta pravio isključivo za članove Komunističke partije Rumunije. Tako da ko nije bio član nije bilo šanse da kupi auto. Svi modeli Dacia su bili zasnovani na Renault varijantama pa se slobodno može reći da rumuni nisu imali puno posla oko dizajniranja. Tek 1994. godine sa fabričkih traka silazi Dacia Nova koja je proizvod domaćih stručnjaka. Pet godina kasnije Dačiju kupuje Reno koji uvodi novu tehnologiju i poznat dizajn. Počinje sa modelom Solenza, a veći uspeh postižu sa modelom Lugan. Ovaj model uspeva da bude jedan od najprodavanijih modela u centralnoj i istočnoj Evropi i u Rusiji. Od 2012. godine Dačijini modeli koriste Reno tehnologiju i distributivnu mrežu.

Dacia Logan mali porodični auto solidnog dizajna i kvaliteta uspeo je da se brzo probije na evropske puteve. Auto je bio zamišljen kao vozilo za 5000 evra i to za zemlje u razvoju. Ipak dolaskom svetske krize ekonomske ovaj auto se redovno uzima u obzir prilikom kupovine novih ili polovnih auta. 2012. godine stigla je i nova, druga, generacija ovog modela koja je obogaćena novim sistemima i novom pratećom opremom.
Odličan je za vožnje po gradu i šire, a oni koji su to probali govore da je odličan i za putovanja. Dacia Sandero direktna konkurencija Ford Fiesti, Pežou 207, Opel Korsi, i Grande Puntu, iako su mnogi sumnjičavi prema vozilima koja dolaze iz Rumunije ovaj model je stvoren da svakog razuveri. Bolji dizajn, nova tehnologija, i što je najbitnije dobra cena stvari su koje izdvajaju ovaj auto iz konkurencije. Unutrašnjost je prostrana, ima dovoljno mesta za visoke osobe, a u prtljažnik može dosta da stane. Ispod haube su uglavnom benzinski motori od 1,4 i 1,6 litara.

Renault grupa je 1999. godine kupila Daciu s ciljem proizvodnje niskobudžetnih malih automobila za tržište Srednje i Istočne Evrope. 2000. godine je predstavljen model Supernova, poboljšana verzija Nove. Prodaja modela je bila zadovoljavajuća, pa je 2002. godine prodato 53.000 vozila.

Oko 50 posto rumunskog tržišta automobila je držala Dacia. Model Supernova je 2003. godine zamenjen sa modelom Salenza, koji je imao potpunu sređenu unutrašnjost. Solenza je bila konkretan model kojim se Dačia probila na ne samo tržište balkanskih zemalja, već i na deo tržišta zapadne Evrope.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Dacia Sandero je bila naprodavaniji automobil u Evropi tokom februara

U februaru je registrovano 988.116 novih automobila, što je povećanje od oko 10 odsto Prema podacima JATO Dynamicsa (koji se odnose na 28 evropskih tržišta), u februaru je registrovano 988.116 novih automobila, što je povećanje od oko 10...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 29.Mar.2024

Detaljnije >>

Dacia Sandero je bila naprodavaniji automobil u Evropi tokom februara

Dacia Sandero je bila naprodavaniji automobil u Evropi tokom februara

Prema podacima JATO Dynamicsa (koji se odnose na 28 evropskih tržišta), u februaru je registrovano 988.116 novih automobila, što je povećanje od oko 10 odsto.Dacia Sandero se nalazi na vrhu liste najprodavanijih automobila u Evropi tokom februara, sa 20.797 jedinica (+13%). Tesla Model Y je na drugom mestu sa 19.760 jedinica (+7%), a sledi ga Volkswagen Golf (19.490, +45%). Najprodavaniji automobili u Evropi u februaru 2024. godine: Dacia Sandero, 20.797 jedinica (+13%)Tesla Model...

Izvor: AutoBlog, 29.Mar.2024

Detaljnije >>

Dacia ima novosti: Sledeći Sandero biće i te kako zanimljiv

Dacia ima novosti: Sledeći Sandero biće i te kako zanimljiv

Dacia je odlučila da ide u korak sa trendovima u automobilskoj industriji, čak i kada su najpopularniji modeli u pitanju.. Denis Le Vot, šef kompanije, potvrdio je na sajmu automobila u Ženevi da će sledeća generacija modela Dacia Sandero imati i električnu verziju. Takođe, dodao je da će biti predstavljen do 2028. godine, i i da će se proizvoditi do 2035. Izgleda da će sledeća generacija Sandera i dalje biti dostupna sa termalnim motorima, iako Le Vot nije...

Izvor: B92, 03.Mar.2024, 09:11

Detaljnije >>

Naredna generacija Dacije Sandero će imati i čisto električnu opciju

Naredna generacija Dacije Sandero će imati i čisto električnu opciju

Aktuelni Sandero, evropski bestseler broj 2, nema još uvek elektrifikovanu verziju. Međutim, to će se promeniti 2027. ili 2028.Naredna generacija Dacije Sandero će imati čisto električnu varijantu, kada pristigne za 3 ili 4 godine, kaže šef rumunske marke, Denis Le Vot. Sandero je Dacijin bestseler. S plasiranih 235.839 primeraka u 2023., bio je ukupno drugi najbolje prodavani automobil u Evropi, sudeći po podacima Dataforcea, odmah iza Teslinog Modela Y. Aktuelna generacija je lansirana...

Izvor: AutoBlog, 02.Mar.2024, 08:00

Detaljnije >>

Dacia Sandero dobila unapređenje, poboljšana još tri modela

Dacia Sandero dobila unapređenje, poboljšana još tri modela

Dacia je poznata po tome što daje prednost pristupačnosti u odnosu na sisteme autonomne vožnje, ali regulatorne promene u Evropi zahtevaju da njeni modeli budu opremljeni novim paketom funkcija.. Da bi pratio nova pravila, rumunski proizvođač automobila najavio je ažuriranje modela iz porodica Sandero, Sandero Stepway, Logan i Jogger, dodajući još ADAS-a i novih funkcija. Kao što zahteva GSR II (Globalna bezbednosna regulativa II) Evropske unije, koja stupa na...

Izvor: B92, 21.Feb.2024

Detaljnije >>