S-metar

Blog: Peđina beležnica, 03.Dec.2014, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S-metar

Izvor: http://pedja.supurovic.net/s-metar

S metar

S-metar je instrument kojim se meri nivo primljenog radio signala, a ugrađen je u većinu radio-amaterskih stanica. Nekada je S-metar analogni instrument sa kazaljkom, nekada digitalna LED ili LCD traka a nekada su mereni nivoi prikazani brojevima.
Ovaj instrument je osnova jedinstvenog sistema merenja jačine primljenog signala koja omogućava da su merenja signala na više radio-prijmenika međusobno uporedivi. Zbog toga postoji preporuka IARU o načinu umeravanja S-metara tako da se dobije potrebna jednoobraznost, a proizvođači bi trebalo da je se pridržavaju i da merne instrumente na radio-uređajima referenciraju prema njoj.
Skala S-metra ima dva dela, prvi deo ima oznake od 1 do 9 S jedinica a zatim slede oznake u decibelima. […]
[ ... vidi ceo članak ... ]
Related posts: Ocena signala u digitalnim vezama Koliko snage emitujete? Zašto navodimo opseg na kome zovemo CQ?

Nastavak na Peđina beležnica...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Peđina beležnica. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Peđina beležnica. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.