Vehabije prijetnja Bošnjacima

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 10.Nov.2008, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vehabije prijetnja Bošnjacima

Vehabije prijetnja Bošnjacima

Dan & noć - "FOKUS" -dnevne novine
LINK - http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=2&vijest=16163

D. MAJSTOROVIĆ | 10.11.2008

Bezbjednost, kao dinamična kategorija, nikada nije bila složenija nego što je danas, rekao je u intervjuu za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke obavještajno-bezbjednosne komisije za nadzor nad radom OBA.

FOKUS: Gledajući šta se iz dana u dan dešava na ulicama hrvatskih gradova, samo po sebi nameće se pitanje koliko su danas bezbjedni građani BiH?

JOVIČIĆ: Činjenica je da su nedavno Hrvatsku, rekao bih, iz temelja uzdrmali teroristički akti, koji su manifestovani u nekoliko učestalih likvidacija manje ili dobro poznatih građana u Zagrebu. Ali, ta ubistva i svirepe likvidacije ne mogu se posmatrati izolovano, u odnosu na ukupnu bezbjednosnu situaciju u okruženju, pa, ako hoćete, i u svjetskim razmjerama.

FOKUS: Može li se povući paralela između RS i FBiH po pitanju bezbjednosti. Koji je dio BiH bezbjedniji u ovom trenutku?

JOVIČIĆ: Ne bih baš tako pojednostavljeno gledao na bezbjednost građana, bez obzira na to da li su u RS ili Federaciji BiH. Čak ni države nije moguće zasebno posmatrati u bezbjednosnom sektoru. Ono što je sigurno jeste činjenica da se u ovakvim slučajevima radi o lancu dobro povezanih zločinačkih organizacija, odnosno njihovih pojedinaca. Sve do sada poznate terorističke aktivnosti pokazuju da se radilo o akcijama u kojima je učestvovala brojna zločinačka mašinerija, i to dobro organizovana. Danas mnoge terorističke organizacije u svojim timovima imaju i sociologe, psihologe i druge stručnjake, koji prave kompletne studije kako će na što jači, efektivniji i suroviji način zadati bol porodici žrtve. Sama žrtva već je isključena iz patnje i bola.

FOKUS: Ko proizvodi takve probleme, odnosno, zbog čega bi građani BiH eventualno mogli da strahuju za svoju bezbjednost?

JOVIČIĆ: Danas nema zemlje u svijetu u kojoj građani mogu da kažu da su bezbjedni. Pogotovo to ne mogu da kažu građani na Balkanu, koji je uvijek bio trusno i tektonski pogodno tlo za svaku vrstu ljudske destrukcije, pa onda samim tim i podložno područje za sve oblike organizovanog kriminala, s posebnim akcentom na terorizam, dilanje droge, trgovinu bijelim robljem i mnoge druge vrste zločinačkih aktivnosti. BiH je specifična zemlja i ona je uvijek bila transmisiona veza svih nelegalnih i zločinačkih puteva, na uspostavljenoj transverzali Bliski istok - zemlje Evrope.

FOKUS: Kolika nam opasnost prijeti od širenja i jačanja vehabijskog pokreta?

JOVIČIĆ: Rat na ovim prostorima ostavio je stravične posljedice, koje ćemo decenijama liječiti i pitanje je u kojem smjeru će to ići. Sasvim je jasno da su u BiH u toku rata dolazili najveći zločinci i teroristi iz arapskih zemalja, u kojima je terorizam sinonim za dolazak na vlast i za uspostavljanje radikalnog islama u najvišim institucijama države. Upravo takvi instruktori zla i najveće pošasti današnjice dolazili su u stampedima u BiH da se bore za stvaranje islamske države u srcu Evrope. Vehabizam je uzeo žestokog maha u BiH i nije mi jasno kako to sami Bošnjaci ne prepoznaju i zašto se ne obračunaju s tim, kada je svakome jasno da upravo Bošnjaci imaju štete od njihovih aktivnosti ili će ubuduće imati još više.

FOKUS: Jeste li zadovoljni saradnjom bezbjednosnih službi na nivou BiH?

JOVIČIĆ: BiH ima usvojenu bezbjednosnu politiku. To je dokument koji dugoročno definiše koherentnu strategiju i smjernice za izgradnju sistema, strukture i svih mehanizama neophodnih za efikasno djelovanje cjelokupnog bezbjednosnog sistema. I to je deklarativno i u sferi dokumenta, ali mene više interesuje efikasnost i reakcije bezbjednosnih službi na mnogobrojne izazove. Mene interesuje šta, konkretno, naše bezbjednosne agencije rade da onemoguće djelovanje banditskih i zločinačkih organizacija. Naravno da i ja govorim uopšteno, mada raspolažem informacijama o postojanju grupa i pojedinaca koji su pripadali mudžahedinskim formacijama ili su čak bili pripadnici Al Kaide i koji su se sad primirili ili, kako mi to kažemo, u fazi su "spavača", što je glupost. Upravo oni nikad ne spavaju! Oni su mnogo budniji od naših bezbjednosnih službi i agencija.

FOKUS: Pomenuli ste jednom prilikom da je nevjerovatna činjenica da ministar bezbjednosti BiH, Tarik Sadović, još nije upriličio sastanak s ministrom unutrašnjih poslova Srpske i direktorom policije Srpske.

JOVIČIĆ: Nisam jednom, već svaki put, jer nastojim da ministru skrenem pažnju na to da se umiješa u svoj posao. Nije Tarik Sadović ministar za humanitarna pitanja, već je lider najvažnijeg sistema u ovoj zemlji. U parlamentu sam tražio od Sadovića da izađe pred poslanike i da kaže koliko su građani u BiH bezbjedni! Začuđujuća je bila informacija ministra Sadovića da se u BiH u 2006. godini desio samo jedan teroristički čin, i to napad na grob Alije Izetbegovića?! To je za mene bilo šokantno. Ili, najnovija informacija, koju nam je ministar Sadović predočio. Naime, on ima saznanja da u BiH postoji još samo jedan terorista te da je i on tražio da ga Savjet bezbjednosti skine s liste terorističkih organizacija. Da se ne radi o lakrdiji, pomislio bih da je u pitanju rialiti šou ili skrivena kamera! Saznao sam da ministar Sadović još nijednom nije pozvao na razgovor ni direktora policije RS ni njegovog kolegu u FBiH, što je zaprepašćujuće. Ali, zato je u svom kabinetu primio Abu Hamzu! Nekad pomislim da bezbjednost u BiH samo održava i čuva dragi bog!

24 SATA - PORTAL PRENOSI:
LINK - http://www.24sata.info/19393