U himni tri entiteta

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 21.Feb.2009, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U himni tri entiteta





D. MAJSTOROVIĆ | 20.02.2009

Spajanjem tekstova autora Dušana Šestića i Benjamina Isovića nastao je prijedlog himne BiH, koji je u petak zvanično predstavljen javnosti.

O prijedlogu teksta prvo bi trebalo da se izjasni Savjet ministara BiH, a zatim i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedavajući Komisije za izbor teksta himne BiH, Hilmo Neimarlija, pojasnio je da put do ovog prijedloga nije bio nimalo lak, ali da su riječi svečane pjesme BiH, na kraju, rezultat zajedničkog rada i angažmana svih članova Komisije.

U prve tri strofe himne pominju se Bosna, Hercegovina i Krajina, dok je četvrta strofa svojevrsna poruka budućim pokoljenjima BiH.

Književnik i član Komisije Mile Stojić rekao je da je prijedlog teksta rezultat kompromisa i da je akcenat stavljen na ljepote BiH, uz uvažavanje svih sadržaja bitnih za BiH.

Član Komisije i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić rekao je da je ovo bio jedan od najtežih poslova, jer je od samog početka bilo jasno da je gotovo nemoguća misija napisati nešto što će biti prhvatljivo za sve tri strane u BiH.

- Od 339 pristiglih prijedloga na konkurs za izbor teksta himne, tekstovi ove dvojice autora bili su jedino prihvatljivo rješenje, jer se u ostalima spominjalo sve ono čemu nije mjesto u jednoj svečanoj pjesmi. Ne treba ni govoriti da je tu bilo tekstova o navodnoj agresiji, Kulinu Banu, Stjepanu Kosači i ostalima - rekao je Jovičić.

Na pitanje da li je će nekog ovakav prijedlog teksta asocirati na tri entiteta, Jovičić je rekao da je to sada stvar parlamenta. Komisija je, prema njegovim riječima, uradila sve što je bilo u njenoj moći, a kako će to neko shvatiti, to je već pitanje za nekog drugog. Jovičić je istakao da će sigurno biti onih koji će pominjanje Krajine pogrešno protumačiti.

- Alternativa ovom jeste to da BiH uopšte nema tekst himne, jer zaista ne znam šta bi to moglo biti napisano po volji svih građana ove zemlje - zaključio je Jovičić.

Politički analitičar Gostimir Popović smatra da je i pri izboru teksta himne BiH pokazala da je u njoj sve naopako.

Tačnije, pojasnio je Popović, predloženi tekst najviše odgovara saveznoj državi, sastavljenoj upravo od tri republike, entiteta ili regije.

- Ta, nekakva buduća BiH već je dobila himnu, a sad ostaje samo to da se njeni zvaničnici dogovore oko unutrašnjeg uređenja. Ne bi bilo loše da politički establišment u Sarajevu posluša prijedlog predsjednika Vlade RS, Milorada Dodika, pa da BiH uredi onako kako hoće njeni narodi, kao savez federalnih država - zaključio je Popović.

LINK - http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=2&vijest=18530