Autor: KGBlog, 25.Dec.2008, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šumadijske zimske igre

Na današnjoj sednici Gradskog veća, pored ostalog, razmatran je i donet Program za razvoj poljoprivrede u 2009.godini. Programi u Agrarnom budžetu, koji su se do sada uglavnom bavili unapređenjem proizvodnje, ove godine prošireni su novim, namenjenim obogaćivanju društvenog života na selu.
Reč je o Šumadijskim zimskim igrama, za čiju je realizaciju planirano 1,5 miliona dinara. Projekat je zamišljen kao takmičenje sela u nekoliko disciplina: znanju, igranju, pevanju, a u prvom ciklusu učestvuje 15 sela, pri čemu se takmiče po tri sela, počev od 16. januara.
Agrarni budžet za 2009.godinu iznosi 117 miliona dinara i većina od preostalih 15 programa je nastavak onih aktivnosti koje su realizovane u prethodne četiri godine, ali uz izvesne izmene koji će doprineti kvalitetnijem radu. Najveći deo sredstava, prema rečima Snežane Živanović - Katić, pomoćnika gradonačelnika za agrar, izdvajaće se za programe koji su od interesa za celo selo ili veću grupu domaćinstava, kao što je rešavanje vodosnabdevanja za šta je opredeljeno 50 miliona dinara, zatim, uređenje atarskih puteva, a za podsticaj poljoprivrednim udruženjima biće izdvojeno tri puta više sredstava nego ove godine.
Kada su u pitanju individulani programi, podsticajne mere kroz subvencije u iznosu od 20 do 40 posto biće uložene, u prerađivačke kapacitete, plasteničku proizvodnju, opremu za stočarstvo, osiguranje. Novina je da više neće biti poljoprivrednih kredita kao do sada, ali ukoliko se poljoprivrednici opredele za kredit kod neke od banaka, grad će "pokrivati" troškove kamate. Pored zimskih igara, dva nova programa su higijenizacija sela odnosno kontrola namirnica u fazi proizvodnje i unapređenje govedarskih farmi.
Članovi Veća, na današnjoj sednici usvojili su zaključak o pokretanju inicijative za izradu Plana detaljne regulacije "Naselja Stara radnička kolonija", zatim, predlog rešenja o utvrđivanju broja samostalnih umetnika sa teritorije grada Kragujevca, kojima će Grad plaćati doprinose za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje za narednu godinu u iznosu od 54 000 dinara.

www.kragujevac.rs