Studio B udomljava napuštene životinje

Izvor: Studio B, 04.Okt.2011, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studio B udomljava napuštene životinje

Akcija se održala na dve lokacije, na Slaviji i ispred zgrade opštine Savski venac.

Povodom Svetskog dana zaštite životinja danas je u ogranizaciji Studija B i Kluba Demokratske omladine održana akcija udomljavanja napuštenih pasa i mačaka.

Akcija je održana na dve lokacije, na Slaviji i ispred zgrade opštine Savski venac.

Svetski dan zaštite životinja

U Srbiji i svetu danas se obeležava 4. oktobar - Svetski dan zaštite životinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kako bi se skrenula pažnja na njihov položaj.

Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životinja Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama Beograd "Orka" saopštila je da će predstaviti prvo istraživanje o dobrobiti farmskih životinja.

Direktor "Orke" Elvir Burazerović rekao je da su u svetu, ali i u Srbiji načinjeni veliki pomaci u brizi o dobrobiti životinja koje se gaje u domaćinstvima i institutima.

"Građani su shvatili da je dobrobit životinja povezan sa ekonomskim razvojem, odnosno unapređenjem njihovog života", rekao je on i dodao da briga o dobrobiti životinja nije samo etičko pitanje i dobar pokazatelj stepena moralnog razvoja jednog društva.

U Srbiji se prošle godine uzgajalo oko 26 miliona živine, svinja, ovaca, goveda i koza, a iz "Orke" ističu da su, imajući u vidu značaj te grane poljoprivrede, otpočeli projekat "Standardi dobrobiti farmskih životinja u Srbiji".

Taj projekat usmeren je ka stvaranju uslova za razvoj stočarske proizvodnje kroz unapređivanje standarda dobrobiti farmskih životinja.

Kako je navedeno, cilj je da se prepoznaju i podstaknu dobri odgajivači da njihovi proizvodi budu još kvalitetniji, kroz poštovanje principa dobrobiti životinja.

Tokom septembra obučeni su prvi istaživači dobrobiti farmskih životinja, stručnjaci iz oblasti veterine i stočarstva, a obuke su održali profesori sa Univerziteta u Bristolu.

Nakon obuka, planirano je istraživanje dobrobiti životinja na 350 farmi širom Srbije, a zatim sledi izrada Knjige standarda dobrobiti farmskih životinja koji su primenjivi u zemlji.

Istraživanjem će biti obuhvaćene farme živine, ovaca, goveda i svinja, a u projektu učestvuju Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i Britansko kraljevsko udruženje za prevenciju surovosti prema životinjama - RSPCA (UK).

Partner na projektu koji finansira EU u okviru programa "Podrška civilnom društvu", je Sremska Mitrovica, koja treba da postane prva opština u Srbiji koja će primeniti visoke standarde dobrobiti životinja na farmama, navedeno je u saopštenju.

Svetski dan životinja ustanovljen je 1931. godine, kada su ekolozi iz Firence želeli da ukažu na položaj životinja.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.