Muke sa stablom

Izvor: Press, 19.Maj.2010, 06:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muke sa stablom

U Opštini Stari grad ističu da je stogodišnje drvo u Svetogorskoj ulici palo na zgradu zbog nemara stanara koji nisu postupili po rešenju donetom pre dve godine. Stanari tvrde da nisu imali novca da ga uklone i da su tražili pomoć opštine
Opština Stari grad je još pre dve godine donela rešenje za seču stogodišnjeg stabla u Svetogorskoj ulici, koje se pre dva dana obrušilo na stambenu zgradu. Kako tvrde u opštini, stablo je palo jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nije uklonjeno na vreme zbog nemarnosti stanara koji je to trebalo da učine o svom trošku ili da im dostave molbu.
Međutim, stanari ističu da su zbog nedostatka novca podneli molbu opštini kako bi im pomogla i finansirala obaranje stabla.
Duga procedura
U rešenju za seču stabla pisalo je da „robusna stabla rastu na uskom prostoru", da su rizična i da preti opasnost od lomova, ali je realizacija i finansiranje seče prepušteno stanarima. Stanari kažu da za to nisu imali novca pa su se opet obratili opštini za pomoć.
- Opština je budžetom prošle godine izdvojila 250.000 dinara za seču. Međutim, kada smo pozvali privatnu firmu da stabla iseče, rečeno nam je da nam je potrebno još toliko para! Problem je što je ulaz u dvorište uzan, te ne može proći mehanizacija, pa bi trebalo rušiti ogradni zid. Potrebno je i postavljanje skele kako bi se prišlo granama, a sve to dosta košta... - priča Milan Juzbašić na čiji dom se stablo obrušilo.
Duga procedura seče stabala počela je još sredinom prošle godine prijavom stanara „Zelenilu Beograd", koje je građane uputilo na opštinu. U opštini su ih uputili na Sekretarijat za komunalne i stambene poslove.

- Stručna komisija Sekretarijata preporučila je seču stabala, a nakon toga i sadnju odgovarajućeg dekorativnog rastinja. Te radove trebalo je da izvrše stanari dvorišta u kome se stabla nalaze o svom trošku. Na osnovu nalaza Stručne komisije, doneto je rešenje kojim se naređuje stambenoj zgradi da u roku od 15 dana ukloni tri stabla. Pošto Skupština stanara nije tako postupila, donet je Zaključak o dozvoli izvršenja rešenja kojim se odobrava seča stabala. Pošto stanari ni tada nisu postupili u skladu sa rešenjima, predloženo im je da opština preuzme obavezu plaćanja troškova na osnovu zahteva Skupštine stanara. Nažalost, stanari nisu postupili ni po toj preporuci Opštinske uprave - zaključuju u opštini Stari grad.
Kako naplatiti štetu
Ipak, stanari tvrde da su opštini podneli zahtev sa molbom da finansira seču, i pokazuju dokumente. Građani sada osim toga što ne znaju kojim novcem će ukloniti preostala stabla, ne znaju ni kako će da naplate štetu koju je nanelo oboreno stablo. Kako kažu, čak ni veštak neće da izađe da snimi štetu jer sumnja da li će ona uopšte moći da se nadoknadi.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.