Moderan boravak u Šekspirovoj

Izvor: Politika, 13.Maj.2011, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderan boravak u Šekspirovoj

Dnevni boravak za decu i omladinu ometenu u razvoju površine 2.272 kvadrata dobio prostorije za umetničke radionice, staklenu baštu, sportske terene, amfiteatar, medijateku...

Pre dve godine, 9. maja 2009, Milan Krkobabić, zamenik gradonačelnika, postavio je kamen temeljac u Šekspirovoj 8, a juče je na ovom mestu svečano otvorio Dnevni boravak za decu i omladinu ometenu u razvoju. U 2.272 kvadrata novog boravka izgrađenog po visokim standardima, opremljene su prostorije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za likovne i grnčarske radionice i tehnike tkanja, kabinet za domaćinstvo, fiskulturna sala, medijateka, distributivna kuhinja, mali restoran... Objekat ima uređeno dvorište, amfiteatar na otvorenom, terene za košarku, mali fudbal, odbojku i mini golf, mali park...

Otvaranju boravka u Šekspirovoj, za čiju izgradnju je grad izdvojio oko 154 miliona dinara, prisustvovao je i gradonačelnik Dragan Đilas, koji je zadovoljan izgledom objekta.

U moderno opremljenoj građevini boraviće 128 osoba. One će biti raspoređene u 15 grupa, što znači da nijedna neće imati više od deset korisnika. Tako će stručno osoblje moći da se posveti svima i da osim redovnih aktivnosti, decu i omladinu angažuje u umetničkim radionicama i sportskim aktivnostima. 

Osim prostorija za radionice, objekat ima i veliku osvetljenu staklenu baštu i ambulantu za preventivnu zdravstvenu zaštitu, objasnila je Nada Mraković, rukovodilac ovog boravka koji će biti otvoren od šest do 18 časova svakog radnog dana. 

U znak zahvalnosti graditeljima centra – gradu i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, korisnici Helena, Željko i Tanja pevali su i održali govor. Helena je podsetila da je prvi dnevni boravak u prestonici izgrađen 1990. godine, a danas ih ima 12. Reči hvale imali su i mame i tate dece koja su iz baraka prešla u velelepno zdanje. U njihovo ime govorio je Sreten Todorović, predsednik saveta roditelja.

– Napokon će i naša deca boraviti u lepom ambijentu. Priroda im je uskratila neke sposobnosti, ali će stručno osoblje i život u modernom objektu nadomestiti mnogo toga. Oduševljeni smo uslovima i ove reči imaju težinu i značaj, nisu samo pohvalne. Dokazali ste da i u teškim vremenima može biti bolje – kaže Todorović.     

Boravak u Šekspirovoj pripada Centru za smeštaj i boravak dece i omladine ometene u razvoju koji brine o 340 korisnika. Pod svojim okriljem, osim 12 objekata, centar ima Stacionar za osobe sa autizmom i Dom učenika sa oštećenjem sluha.

Na mestu postojećih starih baraka u kojima su korisnici do sada boravili biće izgrađen još jedan centar, najavio je Milan Krkobabić.

-----------------------------------------------------------

Četiri dnevna boravka od 2010. godine

– Objekat u Rakovici, površine 105 kvadrata za 21 osobu

– U Mirijevu otvoren prvi dnevni boravak za odrasle osobe ometene u razvoju za 15 korisnika

– U Jajincima nikao objekat od 90 kvadrata za 21 dete sa smetnjama u razvoju

– Opština Stari grad ustupila sto kvadrata prostorija koje je renovirala i opremila za 21 korisnika

LJ. Perović

objavljeno: 13.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.