Мусевени: Корисни разговори у Београду, дошао сам да обновимо сарадњу

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jul.2023, 13:56

Мусевени: Корисни разговори у Београду, дошао сам да обновимо сарадњу

Председник Уганде Јовери Кагуту Мусевени изјавио је данас да је у Београду имао веома корисне разговоре и истакао да је дошао у посету Србији како би две земље обновиле сарадњу. Фото: Танјуг/Тара Радовановић Мусевени је, на заједничкој конференцији за новинаре са председником >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Србије Александром Вучићем, подсетио на одличне односе које су две земље имале у време Тита, али је рекао да су због унутрашњих проблема „мало изгубили везу“.
„Али драго ми је да сте стабилна земља која се развија и ја сам поново овде да обновимо нашу сарадњу“, поручио је председник Уганде.
Мусевени је додао да су делегација из Уганде и он веома срећни што су допутовали у посету Србији, по позиву председника Вучића.
„Имали смо веома корисне разговоре, и као што сам рекао Србија, а и Југославија пре ње, није нешто што нам је непознато. Имали смо 1950-их и 1960-их година одличне односе са Југославијом и маршалом Титом“, указао је он.
Истакао је да је Уганда пратила све што је Тито радио и његове ставове у то време, посебно неутралне које је чувао, нарочито између Совјетског Савеза и Кине.
„Комунисти су били и једни и други, али се нису слагали. Тито је одбијао да се приклони једној или другој страни, био је неутралан“, истакао је Мусевени.
Подсетио је на значај Покрета несврстаних, као и то како је пружио добродошлицу Едварду Кардељу када је посетио Уганду, у време када је Мусевени био студенски лидер.
Нагласио је да су југословенска предузећа, посебно Енергопројект, изградила веома добру инфраструктуру у Уганди.
„Посебно чувени наш међународни конференцијски центар и хотел, који је изградио Енергопројект 1970. године, по уговору са владом Уганде. Онда смо поново 1976. позвали Енергопројект, они су то обновили и обновили су хотел Шератон у Уганди. Кроз такве аранжмане смо сарађивали са Енергопројектом“, рекао је он.
Подсетио је да је Енергопројект изградио и одличан пут између два места у Уганди, као и да је Уганда куповала много тога из Југославије, укључујући чамце, бродове и пловила, које и даље користи на језеру Викторија.
„Нажалост због унутрашњих проблема, мало смо изгубили везу, али драго ми да сте стабилна земља која се развија и ја сам поново овде да обновимо нашу сарадњу“, закључио је Мусевени.
Vučić: Biću gost predsednika Ugande i Pokreta nesvrstanih u januaru 2024.

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мусевени: Корисни разговори у Београду, дошао сам да обновимо сарадњу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.