После Београда, Суботице, Чачка и Ниша, „Отвори плави круг“ стигао и у Нови Сад

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Apr.2023, 14:54

После Београда, Суботице, Чачка и Ниша, „Отвори плави круг“ стигао и у Нови Сад

Пројекат „Отвори плави круг“ стигао је и у Нови Сад! У сарадњи са новосадским Удружењем за борбу против шећерне болести „Спорт и Дијабетес“, у суботу је организована прва бесплатна планинарска шетња за борбу против дијабетеса и гојазности на Фрушкој гори. Фото: Отвори плави >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << круг За шетњу су могле да се пријаве особе са дијабетесом, оне који су у ризику од ове болести, гојазне особе и сви они који желе да развијају здраве животне навике и да се друже у природи. Због изузетно великог интересовања за ову планинарску шетњу, заједница „Отвори плави круг“ ће у наредном периоду организовати додатне пешачке туре како би изашла у сусрет свим заинтересованим Новосађанима.
Током веома активне шетње стазом здравља на Иришком венцу, учесници су били под сталним надзором медицинских сестара и искусних планинских водича, од којих су добили вредне савете о превенцији дијабетеса и гојазности и утицају физичке активности на целокупно психо-физичко здравље. Позитивној енергији међу учесницима шетње допринело је и њихово међусобно дружење и размена искуства.
„Редовна физичка активност је веома важна, како за превенцију дијабетеса и гојазности тако и у контроли шећерне болести, уз адекватну исхрану и терапију. Шетање, вежбање, трчање и сви други видови физичке активности кључни су за одржавање нивоа шећера у крви али и целокупног здравља и код особе која већ има дијабетес. Ипак, значај физичке активности је пре свега у превентивном смислу, односно правилна исхрана и адекватна физичка активност спречиће настанак шећерне болести код оних лица који имају стање предијабетеса. Наше удружење ради на окупљању особа са дијабетесом и свих наших суграђана, посебно оних који су у ризику од болести, како бисмо их подстакли да буду активнији, да више времена проводе у природи на свежем ваздуху и у друштву развијају здраве животне навике“, каже Душан Кнежевић, из Удружења за борбу против шећерне болести „Спорт и Дијабетес“.
За све учеснике фрушкогорске шетње био је организован превоз, освежење и ужина, као и провера нивоа шећера у крви пре и након активности. О терминима наредних планинарских шетњи, заинтересовани могу да се информишу путем сајта отвориплавикруг.рс и истоимене апликације.
После покретања пројекта у Београду 2020. године, „Отвори плави круг“ је прошле године проширен на Чачак и Ниш, где су такође организоване бесплатне планинарске шетње, као и на Суботицу у којој је реализована бесплатна двомесечна школа нордијског ходања.
Tunel ispod Petrovaradinske tvrđave ponovo na usluzi Novosađanima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак После Београда, Суботице, Чачка и Ниша, „Отвори плави круг“ стигао и у Нови Сад се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.