Зашто аутомобили троше више горива на ниским температурама?

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Nov.2023, 16:01

Зашто аутомобили троше више горива на ниским температурама?

У просеку, на температури од минус 7 степени, аутомобил троши и до 12 одсто више него у пролеће или лето на 25 степени. Фото: Pixabay/janeb13 Постоји неколико разлога за то:
Мотору је потребно мало времена да достигне оптималну температуру када ради најефикасније.
Хладно време смањује >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << притисак у гумама што може повећати отпор котрљања и потрошњу (повремено проверавајте притисак у гумама).
Хладан спољашњи ваздух је гушћи од топлог ваздуха, па се повећава отпор у вожњи и потрошња горива. У условима када на коловозу има снега и поледице долази до већег проклизавања погонских точкова, што такође повећава потрошњу горива. Спорија вожња до 60 км/х негативно утиче и на потрошњу горива.
Паркирање у топлијим крајевима, као што су гараже, помоћи ће. Такође, када упалите ауто, почните да возите што пре јер ће се мотор пре загрејати. Не користите функције одржавања/одмагљивања прозора и грејања седишта предуго.
Da li sladoled smemo da jedemo i zimi?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто аутомобили троше више горива на ниским температурама? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.