Dačić: Ni nakon izbora ne sa DS

Izvor: B92, 01.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ni nakon izbora ne sa DS

Ivica Dačić (FoNet, arhiv)

Beograd -- Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić isključio je mogućnost postizborne koalicije sa Demokratskom strankom.

"SPS nije spreman za bilo kakav dogovor u kome učestvuju (lider Lige socijaldemokrata Vojvodine) Nenad Čanak ili (predsednik Srpskog pokreta obnove) Vuk Drašković. Ta koalicija sa DS-om je apsolutno isključena", rekao je Dačić u intervjuu za Večernje novosti. Povodom navoda DS-a da je SPS prihvatljiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partner ako promeni politiku, on je rekao da socijalisti nemaju razloga da bilo šta menjaju.

Upitan da li očekuje da SPS bude u novoj vladi, Dačić je rekao da se SPS ne bori za to da bude u vladi, niti za poziciju da neko ne može da formira vladu bez socijalista.

"Politička matematika govori da će parlamentarna većina biti tamo gde zajedno budu koalicije koje predvode SPS i Demokratska stranka Srbije. Nema većine bez te dve koalicije", rekao je Dačić i dodao da je SPS i ranije insistirao na vladi sa DSS-om i Srpskom radikalnom strankom.

Dačić je rekao da želi da SPS, koji na parlamentarne izbore izlazi u koaliciji sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije i Jednistvenom Srbijom, osvoji više od 10 odsto glasova, a da će kandidat te stranke za mandatara biti Milutin Mrkonjić.

Prema njegovim rečima, SPS ostaje apsolutno protiv izručenja bilo kog građanina Srbije Haškom tribunalu.

Dačić je naveo da Srbija nikada ne treba da uđe u Evropsku uniju ako je cena odricanje od Kosova.

Predsednik SPS-a je rekao da će socijalisti, ukoliko budu u novoj vladi, insistirati na prekidu progona i sudskih procesa protiv porodice pokojnog predsednika SRJ i Srbije i lidera SPS-a Slobodana Miloševića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.