Tri jubileja muzeja u Zrenjaninu

Izvor: Danas, 30.Maj.2016, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri jubileja muzeja u Zrenjaninu

Zrenjanin - Tri su se jubileja poklopila ove godine od značaja za zrenjaninski muzej, 110 godina postojanja, 105 godina od početka rada i 50 godina od otvaranja stalne postavke nakon preseljenja u sadašnje zdanje, bivšu Palatu finansija.

Kako su saopštili iz uprave ove ustanove, godinu svojih jubileja muzej obeležava i aktuelnom izložbom na gradskom trgu pod nazivom "Art tura", gde su izložene reprodukcije svetski >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << poznatih slikara i domaćih autora. U saradnji sa Gradom Zrenjaninom na panoima u glavnoj gradskoj ulici predstavljeni su važni segmenti rada ove ustanove.

- Želja je bila da izađemo među građane, pokažemo da smo otvoreni. Predstavili smo segmente rada zrenjaninskog muzeja, podsetili na neke od najposećenijih izložbi, na našu najmlađu publiku, na nove rekonstruisane prostore, muzejske suvenire. U prilici smo sa najavimo i izložbu o veku bioskopske kulture u našem gradu, koju pripremamo za kraj avgusta i kojom ćemo se takođe pridružiti obeležavanju pomenutih jubileja - najavljuje portparolka muzeja, kustoskinja Sanja Vrzić.

Muzej je osnovan 1906. godine odlukom Municipalnog odbora Torontalske županije, radi negovanja istorijskih uspomena i unapređenja kulturnog razvitka. Inicijativu su pokrenuli predstavnici vlasti i tadašnje gradske inteligencije. Tek 1911. godine Županijski muzej je otvoren za javnost, a nalazio se u zgradi Županije. Smenjivali su se vekovi, vlasti, nazivi grada i muzeja se menjali, kao i njegova lokacija, dok je njegova namena ostala ista.

- Kao i tada, i danas je zrenjaninski muzej kompleksnog tipa i zavičajnog karaktera, sakuplja, čuva i predstavlja najvrednije artefakte sa područja današnjeg srednjeg Banata a nekadašnje Torontalske županije - ističe direktor Vidak Vuković.

Narodni muzej Zrenjanin poslednjih deset godina ostvaruje intenzivan izlagački, istraživački i publicistički rad. Ustanova je ostvarila dobar odnosa sa publikom, ima zapaženo mesto u javnosti a dobrom saradnjom sa institucijama u Beogradu skrenula je pažnju na svoj rad. Rezultat je nagrada "Mihailo Valtorović" 2006. godina za najbolji muzej u Srbiji, koju dodeljuje Muzejsko društvo Srbije, nagrada "Zlatni doboš"u 2014. godini za saradnju u javnosti koju dodeljuju zrenjaninski novinari, zatim treća nagrada za najbolji projekat na području Zapadnog Balkana koju dodeljuje "Balkanska mreža muzeja" iz 2014. godine. Sem toga, zrenjaninski muzej bio je nominovan za nagradu "Evropski muzej godine" 2015. Sve ove godine ustanova uspešno sarađuje i ima podršku grada i gradskih institucija, pokrajinskih i republičkih resora.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.