Orangutan proglašen osobom i biće oslobođen

Izvor: Radio 021, 22.Dec.2014, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orangutan proglašen osobom i biće oslobođen

Orangutan u argentinskom zoo vrtu proglašen je "neljudskom osobom" i biće oslobođen i poslat da živi u sigurnom utočištu.

Udruženja za prava životinja u novembru su pokrenula sudski spor u vezi sa legalnošću zatočeništva Sandre, 29-godišnjeg orangutana. Asocijacija zvaničnika i advokata za prava životinja (AFADA) tvrdila je da orangutan ima dovoljno kognitivnog kapaciteta zbog kojeg ne bi trebalo da bude tretiran kao objekat.

"Ovo otvara put slobode ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << samo drugim hominidima ili čovekolikim majmunima, već i svim samosvesnim neljudskim bićima kojima je uskraćen normalan život", rekao je advokat Pol Buompadre.

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama nedavno je odbacio sličan slučaj u kojem su aktivisti pokušali da oslobode šimpanzu Tomija tako što bi bio proglašen "osobom".

Zoo vrt u Buenos Ajresu ima deset dana da se žali na sudsku presudu koja oslobađa orangutana čija vrsta nosi naziv koji na malajskom jeziku bukvalno znači "šumski čovek".

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.