Jevreji sveta obeležavaju Jom Kipur

Izvor: B92, 03.Okt.2014, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevreji sveta obeležavaju Jom Kipur

Večeras sa zalaskom Sunca otpočinje praznik Jom Kipur, koji Jevreji smatraju najznačajnijim danom u godini.

Kako je javila Verska informativna agencija (VIA), u beogradskoj sinagogi će tim povodom biti održana molitva, a nakon toga i obredni obrok. Glavnu pretprazničnu molitvu u 18 sati služiće rabin.

Jom Kipur, poznat i kao Dan pokajanja, smatra se najsvetijim i najsvečanijim jevrejskim praznikom.

U osnovi praznika je "pokajanje" i "pomirenje". Jevreji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tradicionalno obeležavaju ovaj sveti dan 25-časovnim potpunim postom i posvećenošću molitvama.

U Izraelu se u to vreme ne voze ni automobili, ni bicikli, pa zagađenost vazduha opadne za 95 odsto. Aerodrom "Ben Gurion" kod Tel Aviva je takođe potpuno zatvoren.

Ne gleda se televizija, niti sluša radio. Ne obuva se obuća od kože. Nema ni umivanja i pranja, pređu se samo oči mokrim prstima. Oblači se u belo, žene belim pokriju glavu, to je boja žalosti.

Jevreji se međusobno pozdravljaju posebnim rečima “Gmar hatima tova”, što znači da vreme ne pripada pojedincu, već Bogu.

Dve trećine Jevreja u Izraelu posti, među njima i oni koji sebe ne smatraju verujućima. Turisti i strani radnici, drugih narodnosti i veroispovesti, iz obzira prema domaćem stanovništvu, takođe poste, ili bar ne jedu na javnom mestu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jevreji obeležavaju Jom Kipur

Izvor: RTS, 03.Okt.2014

Večeras sa zalaskom Sunca počeo je praznik Jom Kipur, koji Jevreji smatraju najznačajnijim danom u godini...U beogradskoj sinagogi tim povodom održana je molitva, a posle toga i obredni obrok. Jom Kipur, poznat i kao Dan pokajanja, smatra se najsvetijim i najsvečanijim jevrejskim praznikom. U osnovi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.