Djeca pune ambulante zbog upale pluća

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2014, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djeca pune ambulante zbog upale pluća

SARAJEVO, BANJALUKA - U BiH je povećan broj oboljelih od upale pluća, a u pojedinim gradovima poseban je problem, upozoravaju ljekari, što se u zdravstvene ustanove javlja veliki broj oboljele djece.

Prema podacima koje imaju domovi zdravlja Kantona Sarajevo, povećan je broj djece oboljele od upale pluća, a radi se o neuobičajeno velikoj cifri za ovo doba godine.

Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, kazao je da prema trenutnim podacima može reći >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da je broj oboljelih iznad prosjeka, ali da još nije proglašena epidemija.

"Ima dosta slučajeva atipične upale pluća, koja je virusna i koja se prenosi zrakom s osobe na osobu, za razliku od obične upale koja nije prenosna. Najviše oboljelih je među djecom predškolskog i školskog uzrasta", rekao je Šarkić.

On je pojasnio da su simptomi kod atipične upale pluća suvi kašalj koji traje duže i da se ova upala pluća može utvrditi samo radiološkim nalazom.

Šarkić je pojasnio da je povećan i broj oboljelih od tipične upale pluća, koju izaziva bakterija, i prati je kašalj sa sekretom, visoka temperatura, groznica, te bolovi u grudnom košu. Kod djece i starijih se javlja otežano disanje.

Ersija Mujadinović, portparol UKC Tuzla, kazala je da je i u njihovoj ustanovi drastično povećan broj djece oboljele od upale pluća.

"Radi se najviše o školskoj djeci. Posljednjih mjeseci konstantno je povećan broj djece s tim oboljenjem", kazala je Mujadinovićeva.

Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka, kazala je da oboljele od upale pluća šalju na liječenje u Univerzitetsku bolnicu Klinički centar i da su imali određeni broj takvih slučajeva.

"Ljekari savjetuju da se građani posvete jačanju imuniteta i da izbjegavaju javna okupljanja. Takođe treba održavati higijenu, često prati ruke i piti dosta tekućine", kazala je Stankovićeva.

Marinko Vučić, načelnik banjalučke Klinike za plućne bolesti, kazao je da je povećan broj oboljelih koji se liječe ambulantno, odnosno ne ostaju u bolnici već se liječe kod kuće.

"Na bolničkom liječenju od upale pluća se liječi 12 pacijenata starosne dobi od 26 do 77 godina, a njihov oporavak protiče bez dodatnih komplikacija", kazao je Vučić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Lekari upozoravaju: Deca pune ambulante zbog upale pluća

Izvor: Press, 18.Dec.2014

U Bosni i Hercegovini je povećan broj obolelih od upale pluća, a u pojedinim gradovima to je poseban problem, upozoravaju lokalni lekari, jer se u zdravstvene ustanove javlja veliki broj obolele dece, pišu "Nezavisne novine". ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.