Nećete verovati zašto bebe toliko plaču!

Izvor: JavneVesti.com, 11.Apr.2014, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nećete verovati zašto bebe toliko plaču!

Nakon vekova istraživanja, naučnici su konačno došli do ključnog saznanja zašto mnoge bebe, iako su site, presvučene i ništa ih ne boli, izluđuju svoje roditelje buđenjem u gluvo doba noći

 
Verovali ili ne, nauka je dokazala da su bebe stare oko šest meseci pravi mali sebičnjaci i manipulatori! Mališani ponekad znaju da plaču, ne zato što im je nešto stvarno potrebno, već da bi sprečili mamu i tatu da imaju seks!
Zapravo, u pitanju je nagon za održanjem. >> Pročitaj celu vest na sajtu JavneVesti.com << Ako mama i tata vode ljubav i tim činom slučajno naprave još jedno dete, prva beba neće više dobijati svu neophodnu joj pažnju
Kako tvrde naučnici sa Harvarda, u pitanju je biološki impuls kojim se starija deca brane od potencijalnih uzurpatora maminog vremena, ali i mleka.
 
- Noćno buđenje uz dreku i plač pojačava se u drugoj polovini prve godine bebinog života, a posebno kod one odojčadi koju majke još uvek doje. Bebe svojom potrebom da sisaju u češćim razmacima, ne samo da ne daju svojoj mami da spava, već na taj način produžavaju njenu amenoreju, odnosno period pre nego što se ženi reguliše ciklus i ona ponovo ne postane plodna. Što duže odložiti rađanje bate ili seke, za bebe je pitanje opstanka! – objašnjava autor ove studije, profesor evolutivne biologije doktor Dejvid Hajg.
Mamina premorenost predstavlja strategiju koja bebi omogućava da preživi, jer što je veća razlika između dva porođaja, veća je šansa da će starija beba, uz svu brigu i pažnju, izrasti u zdravo dete.
 
- Iako nema sporenja da dojenje ima mnogo prednosti, kako za bebu, tako i za mamu, iscrpljivanje roditelja definitivno ne spada u tu kategoriju - iskren je profesor Hajg.
Sve u svemu, dolazak bebe na svet predstavlja ogromno iskušenje za oba roditelja. Bračne partnere će sigurno zabaviti činjenica da su neprospavane noći i nedostatak seksa zapravo plan “majke prirode” da sva njena deca prežive.

Nastavak na JavneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.