Namirnice koje svaka žena treba da jede

Izvor: Mondo, 25.Jun.2016, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Namirnice koje svaka žena treba da jede

Ove supernamirnice, kako ih stručnjaci nazivaju, doprineće i zdravlju i lepoti!

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Pomorandže, jabuke, kruške, zelena salata i orasi su namirnice koje doprinose lepoti i zdravlju.

Generalno, režim ishrane koji se zasvniva na voću, povrću, uz malo šećera, soli i nezasićenih masti, pomaže damama da i u poznim godinama zadrže vitalnost.

Iako su stručnjaci izdvojili nekoliko namirnica koje bi svaka žena trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da jede, naučnici napominju da je uopšteno važna zdrava ishrana, a ne pojedinačne namirnice.

U svakom slučaju, istraživanje sprovedeno u Kaliforniji pokazalo je da su orasi bogati zdravim nutrijentima. Nešto ranije ove godine, dr Majkl Greger saopštio je da dve šake orasa nedeljno ženama produžavaju život koliko i četvorosatno trčanje svake nedelje. Prethodna istraživanja pokazala su da ova namirnica smanjuje rizik od srčanog udara, deijabetesa, umanjuje stres, dobra je preventiva za Alchajmerovu bolest, rak dojke, a snižava i nivo holesterola.

Studija Univerziteta u Mičigenu pokazala je da su ljudi koji jedu jednu jabuku dnevno generalno boljeg zdravstvenog stanja, zbog čega ređe posećuju lekara.

"Jednostavna poruka ove studije je da pokreljivost žena kada ostare, zavise i od njihove ishrane. Konzumiranje određenih namirnica, poput orasa, voća... mogu napraviti razliku između toga da li će neka žena u starosti moći sama da ode u prodavnicu ili sama da se obuče", kaže profesorka medicine na Harvardu dr Frensin Grodstajn.

S obzirom na to da je istraživanje u trajanju od 30 godina sprovedeno na 54.762 žene, rezultate studije ne bi trebalo olako "prepisati" i na muškarce.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.