OTKRIĆE Misteriozna tetovaža na telu ledenog čoveka Otzija

Izvor: Blic, 30.Jan.2015, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIĆE Misteriozna tetovaža na telu ledenog čoveka Otzija

U septembru 1991. godine, dvoje nemačkih planinara odlučilo je da skrene sa utabane staze. U svojoj šetnji pronašli su ljudsko telo smrznuto do pola. U prvi mah su smatrali da se radi o telu nekog od nestalih nestalog planinara. Međutim, naknadnim pregledom utvrđeno je da je telo staro više od 5.300 godina! Ova mumija dobila je naziv Otzi, a važi za najstariju prirodnu mumiju ikada pronađenu na evropskom tlu. Izložena je u Južno-tirolskom muzeju arheologije u Bolzanu u Italiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Iako je Otzi pronađen pre 24 godine, istraživači su tek ove nedelje otkrili postojanje još jedne tetovaže na njegovom telu.

Ovo otkriće je doprinelo da ukupan broj poznatih tetovaža na Otzijevom telu iznosi 61, što je poprilično iznenadilo stručnjake.

- Nismo očekivali da pronađemo tetovažu u predelu grudi, s obzirom da su sve ostale na zglobovima, donjem delu leđa i nogama - izjavio je doktor Albert Cink, direktor Instituta za mumije.

Od kada je Otzi pronađen, naučnici su vršili brojna ispitivanja na njemu. Tako se došlo do otkrića da je imao otprilike 45 godina kada je preminuo, kao i da je patio od bolesti srca, Lajmske bolesti, bola u zglobovima i karijesa.

Nove tetovaže otkrivene su u dubljim slojevima Otzijeve tamne kože, specijalnom "neinvanzivnom tehnikom fotografije", navode iz Bolzana.

Tetovaža se sastoji od četiri paralelne linije dužine između dva i 2.5 centimetra. Prvobitna teorija o Otzijevim tetovažama bila je da su one u stvari tragovi klasične akupunkture kojom se lečio.

- Za nas je veoma važno otkriće ukupnog broja tetovaža na Otzijevom telu, što će nam omogućiti da nastavimo ispitivanja i istržujemo njihovo pravo značenje - izjavio je Cink.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.