FOTO: Zmije, dinosaurusi i insekti - od slame

Izvor: Radio 021, 05.Sep.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Zmije, dinosaurusi i insekti - od slame

Besprekorno izgrađene figure životinja napravljene od slame i ove godine ponovo su oduševile publiku u Nigata prefekturi.

Svima omiljeni čarobnjaci ove tehnologije, Japanci, odlaze u jedno selo svake godine, kada je vreme da se pokupi slama posle žetve pirinča.

"Vara", festival pirinčane slame, koji se održava 31. avgusta svake godine, manifestacija je koja za svoje postojanje zahvalnost duguje višku slame posle žetve. Lokalni umetnici Nigata prefekture okupe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se i konstruišu praistorijske životinje tako što drvene ramove oblače u slamu. Okviri omogućavaju porodicama da se približe, pa čak i da stoje i slikaju se u ustima slamnatih stvorenja.

Tema za ovu godinu su "živa bića". Na izložbi učestvuje više od 30 umetnika i njihovih pomoćnika.

Među figurama izdvaja se rad umetnika Ejmija Jode. Slama je sporedni proizvod uzgajanja pirinča. Poljoprivrednici ne žele da je bace, pa je pale i tako zagađuju okolinu. Svakog leta od 2008. godine grad Nigata izveštava o festivalu i postavlja fotografije izložbe na društvene mreže.

Umetnički rad svake godine je sve složeniji, a tiranosaurusi u svojoj prirodnoj veličini deluju potpuno realno.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.