Dualno obrazovanje sve aktuelnije u Sremu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2015, 01:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dualno obrazovanje sve aktuelnije u Sremu

Jedna od značajnijih novina u srednjoškolskom obrazovanju je potreba za dualnim obrazovanjem, koje podrazumeva da srednjoškolci rade dok se školuju, po uzoru na švajcarski i nemački sistem obrazovanja. Ta novina uvedena je i u dve srednjoškolske ustanove u Sremu.

Model dualnog sistema obrazovanja koji podrazumeva da srednjoškolci rade dok se školuju postaje sve aktuelnijij u srednjim školama u Sremu.

U sremskomitrovačkoj Gradskoj kući predstavljen je novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smer bravar – zavarivač, koji će biti otvoren od predstojeće školske godine u Srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici.

Formiranje novog obrazovnog profila podržala je i Gradska uprava za obrazovanje u Sremskoj Mitrovici, koja ovu ideju vidi kao dobar korak u povezivanju privrede i školstva.

Projekat sličan modelu dualnog obrazovanja, koji se odnosi na praksu đaka u kompanijama, zaživeo je u pećinačkoj srednjoj školi "Milenko Verkić Neša" koja već drugu godinu za redom upisuje učenike u trogodišnjem obrazovnom profilu industrijski mehaničar. Učenici pećinačke srednje tehničke škole imaju priliku da u kontinuitetu obavljaju stručnu praksu u vremenskom intervalu od 3 ili 6 meseci, a istovremeno i da zarade.

Projekat "Reforma stručnog obrazovanja u Srbiji" koji podrazumeva uvođenje modela dualnog sistema obrazovanja u srednje škole finansira nemačka vlada, a sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.