Tenkom izvučena cisterna, deblokiran put kod Feketića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2012, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenkom izvučena cisterna, deblokiran put kod Feketića

BAČKA TOPOLA -

Pripadnici Vojska Srbije nešto pre 18 sati, tenkom su uspeli da izvuku prevrnutu cisternu kod Feketića, koja je blokirala saobraćaj na tom delu puta, pri čemu su iz snežnih nanosa izbavili su još 33 motorna vozila, autobusa i kamiona.

18:40 Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, ljudstvo i mehanizacija 17. mehanizovanog bataljona iz Prve brigade Kopnene vojske angažovani su na starom putu Novi Sad - Subotica, na delu Bačka Topola >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << - Feketić, gde su do sada izvukli više od 10 autobusa i kamiona.

Tokom noći, kako se navodi, vojnici Prve brigade Kopnene vojske pripremali su tople napitke za osobe koje su bile blokirane u automobilima u snežnim nanosima na putevima u Vojvodini.

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio je danas angažovanje jedinica Vojske Srbije, ljudstva i mehanizacije sa ciljem pomoći stanovništvu u otklanjanju posledica elementarnih nepogoda izazvanih snežnim padavinama.

Pripadnici Vojske Srbije od ranih jutarnjih sati angažovani su u svim zavejanim mestima u Vojvodini i učestvuju u raščišćavanju puteva i saobraćajnica pomažući stanovništvu koje je blokirano u snežnim nanosima.

U toku trajanja snežnih nepogoda sve jednice Vojske Srbije biće na raspolaganju za pomoć lokalnom stanovništvu, navodi se u saopštenju.

16:03 Sva putnička vozila odblokirana su danas na autoputu kod Bačke Topole i, od juče popodne zavejani, putnici su krenuli ka svojim odredištima, rečeno je Tanjugu u lokalnoj policiji.

Združenim snagama vatrogasaca, policije, vojske i putara "Voj puta" iz Subotice, svi automobili koji su od juče u 15 časova, kada je teretno vozilo bugarske registracije preprečilo put u nameri da pretekne vozilo za čisćenje snega, bili blokirani u koloni sada su na puta ka odredištima, kažu u policiji.

Problem su još kamioni koji su uklonjeni na kraj puta, koji se teškom mehanizacijom oslobađaju iz snežnih nanosa.

Prema procenama policije, taj posao bi mogao da bude obavljen u narednim satima, nakon čega će uslediti čišenje kolovoza, pa bi do večeri autoput na toj deonici mogao biti očišćen za saobraćaj.

15:25 Situacija na deonici autoputa Subotica-Novi Sad, kod petlje Bačka Topola, iz časa u čas se poboljšava, zahvaljujući radu buldožera na toj lokaciji, izjavio je Tanjugu rukovodilac zimske službe subotičke kompanije "Vojput" Ivan Sudarević.

Prema njegovim rečima, dva uparena buldožera probijaju trasu u pravcu od Bačke Topole ka Feketiću, sklanjajući zaostale zaglavljene kamione.

Na putu više nema automobila i autobusa koji su kroz probijene ograde autoputa prešli na drugu stranu, gde je organizovan dvosmerni saobraćaj u pravcu Subotice i Novog Sada.

"Upareni buldožeri izvlače kamione koji su ostali u koloni, čime se put osposobljava za dalje čišćenje grejderima, utovarivačima i na kraju kamionima", rekao je Sudarević.

Što se ostalih deonica državnih puteva na području njihove zone odgovornosti riče, između Dunava i Tise, u pomoć je priskočio vojni guseničar-transporter, koji probija put od Bačke Topole ka Malom Iđošu, a za njim ide mehanizacija "Vojputa" čisteći ovaj pravac.

"Na terenu su trenutno četiri buldožera, a u pripremi su još dva, kako bi se osposobili i putni pravci od Orahova ka Tornjošu i Dušanovu, zatim od Bačkog Sokoca preko Telečke do Kljajićeva, odnosno od Svetozara Miletića ka Čonoplji i Kljajićevu. Ono što sledi jeste probijanje deonice od Svetozara Miletića prema Stanišiću i Riđici", rekao je Sudarević Tanjugu.

Prema njegovim rečima, buldožer je već probio pravac od Sombora ka Bezdanu, a njegovu prohodnost održavaju kamioni.

15:07 Pripadnici Vojske Srbije uz pomoć tenka uspeli su da uklone šleper koji se preprečio na autoputu Subotica-Beograd u blizini Bačke Topole.

Evakuisano 360 građana

Usled pojačanih snežnih padavina, od sinoć je zavejano više putnih pravaca na teritoriji Srbije, uglavnom u Vojvodini, do sada su pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali 360 građana, među njima devetoro dece, a građani koji se nađu zavejani treba da pozovu broj 193, saopšteno je iz MUP Srbije.

14:53 "Očekuje se dolazak oklopnog transportera Vojske Srbije, koji treba da pomeri tetretna vozila koja su izazvala zastoj", rekao je Predrag Marić Načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije, dodajući da su iz Novog Sada upućeni autobusi za evakuaciju i gorivo za vozila koja su ostala bez njega

12:01 Subotička kompanija "Vojput" poslala je dva buldožera u pravcu autoputa Beograd-Subotica, kod petlje Bačka Topola, ne bi li ova deonica konačno bila odblokirana.



11:20 "Grаd Novi Sаd i Policijskа uprаvа u Novom Sаdu uputili su аutobuse i kombije dа pomognu evаkuаciju putnikа koji su zаglаvljeni nа аuto-putu kod Bаčke Topole usled velikih pаdаvinа koje su blokirаle sаobrаćаj nа toj deonici putа", izjаvilа je PR grаdonаčelnikа Novog Sаdа Nаdа Kobаc.

10:35 "Sinoć od kako smo prešli granični prelaz kod Horgoša u 18.20 i stigli negde kod Bačke Topole sedimo u kolima, zarobljeni u snegu. Nestalo nam je gorivo. Nemamo hrane, ni vode! Niko ne dolazi, niti pita za nas. Pomozite nam! U mnogim vozilima ima male dece", apelovala je preko Fejsbuka Novosađanka Renata Popović, jedna od putnika zarobljenih u snegu u koloni vozila negde kod Bačke Topole.

Ona je ispričala da ljudi izlaze iz kola da traže vodu za decu koja plaču jer su gladna, žedna i hladno im je. Dodaje da je vozač koji se nalazi sa vozilom ispred nje, prepešačio čak osam kilometra po snegu da vidi gde je kraj kolone i da li je zimska služba počela da raščišćava sneg, međutim, odustao je, jer se kraj kolone ne nazire, niti stiže pomoć.



09:21 Zbog snega i vetra koji stvara nanose, trenutno je najteža situacija kod Bačke Topole, gde je stvorena kolona vozila od 11 kilometara, dok su putnici autobusa "Laste" koji je bio blokiran u Malom Iđošu evakuisani, rekao je jutros načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Marić je u izjavi Tanjugu objasnio da najveći problem stvara činjenica da teretni saobraćaj nije obustavljen, zbog čega je apelovao na vozače teretnih vozila da ne kreću na put.

"Situacija se menja iz sata u sat" i na nekim mestima gde je bilo problema sa blokiranim vozilima nema više kolona, a na drugim mestima se stvaraju nove, rekao je on.

Marić je kazao da su evakuisani putnici autobusa "Laste" koji je sinoć od 22 sata bio blokiran u Malom Iđošu.

00:43 Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije, naložio je preduzimanje svih neophodnih mera i angažovanje raspoložive mehanizacije i ljudstva, kako bi se pomoglo građanima koji su u neprilikama zbog snežnog nevremena.

Na tome su, uz pripadnike Sektora za vanredne situacije, angažovani i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kao i policijske uprave na području Vojvodine - Subotica, Kikinda, Sombor, Novi Sad...


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.