Čavušoglu: Bez viza nema dogovora sa EU o migrantima

Izvor: Blic, 30.Maj.2016, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavušoglu: Bez viza nema dogovora sa EU o migrantima

Turska će napustiti dogovor sa Evropskom unijom o smanjenju priliva migranta ako njeni državljani ne dobiju viznu liberalizaciju, upozorio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Za Ankaru je, kako je dodao, "nemoguće" da promeni svoje zakone o borbi protiv terorizma, što Brisel očekuje u zamenu za ukidanje viza >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Šengen zone za turske građane.

Prema njegovim rečima, to nije pretnja, već realnost.

- Potpisali smo dva sporazuma sa vama (EU) i oba su povezana - rekao je on grupi novinara, među kojima je bio i izveštač AFP.

- Ovo nije pretnja, već nešto što proističe iz dogovora - dodao je Ccavušoglu.

Turska će, po njegovim rečima, upotrebiti "administrativne" mere da blokira dogovor ako bude potrebno.

Lideri EU traže da Turska ispuni 72 uslova za viznu liberalizaciju i da suzi svoju definiciju o teroru kako bi prestala da goni akademike i novinare zbog objavljivanja onoga što naziva "terorističkom propagandom".

- O kojoj definiciji govorite? Svaka zemlja u Evropi ima različitu definiciju terorizma - rekao je Ccavušoglu aludirajući na stroge mere bezbednosti u Francuskoj.

Turska se, po njegovim rečima, trenutno bori protiv više terorističvkih grupa uključujući i zabranjenu Radničku partiju Kurdistana (PKK).

- U takvim okolnostima, nije moguće promeniti zakon o borbi protiv terorizma - zaključio je Čavušoglu.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cavusoglu: Turska će odustati od sporazuma o migrantima ako EU ne ukine vize

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Maj.2016

ANTALIJA - Turska će okrenuti leđa paktu o migrantima s Europskom unijom ako njezinim građanima ne budu ukinute vize za ulazak u Schengenski prostor, upozorio je u ponedjeljak šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu...Dok traju zategnuti odnosi Ankare i Bruxellesa, turski ministar vanjskih poslova...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Čavušoglu: Bez viza nema dogovora sa EU

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Maj.2016

ANKARA - Turska će napustiti dogovor sa Evropskom unijom o smanjenju priliva migranta ako njeni državljani ne dobiju viznu liberalizaciju, upozorio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu...Za Ankaru je, kako je dodao, "nemoguće" da promijeni svoje zakone o borbi protiv terorizma,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.