Zlatnici, ordeni, sablje i dijamanti - Titova ostavština

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2012, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatnici, ordeni, sablje i dijamanti - Titova ostavština

ZAGREB -

Na spisku imovine bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koji je dostavio Arhiv Srbije i Crne Gore, nalazi se samo pokretna imovina, pa sud treba da utvrdi šta je zaista pripadalo bivšem maršalu, a šta je vlasništvo države, piše zagrebački "Jutarnji list".

Prema navodima ovog dnevnika, Tito bi, čim bi dobio neku nekretninu, odmah tražio da se upiše u vlasništvo neke od tadašnjih saveznih, republičkih ili partijskih institucija, pa tako u njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostavštini nema kuća, vila, stanova, već su tamo samo njegove lične stvari, umetnine, razne zbirke, odeća.

Sve to ne znači da stvari ostale iza Tita nemaju veliku vrednost.

Najdetaljniji, mada nepotpun, popis imovine ostale iza Tita sadrži hiljade predmeta različite vrednosti - od onih neprocenjivih, poput kozačke sablje sa zlatnim koricama optočenim dijamantima, poklon Josifa Visarionoviča Staljina, preko tuareške vladarske sablje iz 17. veka, ručne izrade, sa zlatnim koricama optočenim dragim kamenjem, koju mu je 1977. darovao Moamer Gadafi, do egzotičnih darova.

Samo u jednoj stavci popisa Titove imovine, označenoj kao "sitni stari novac u numerisanim kovertama", nalaze se 1.683 različita komada novca. Tu je i impresivna količina zlatnika, među kojima su i pravi rariteti.

Tito je bio strastveni kolekcionar i imao je vredne numizmatičke, a posebno filatelističke zbirke, kao i bogate kolekcije značaka, mahom, zlatnih, koje su mu darovane u različitim prilikama.

Posebno je fascinantna njegova kolekcija ordena iz sedamdesetak zemalja koje je primao odlazeći u državničke posete.

Impresivna imovina, nastala tokom gotovo četrdesetogodišnje Titove vladavine, pedantno je pobrojana na 379 gusto kucanih stranica i u ogromnom je spisku Prvog osnovnog suda u Beogradu na kome Jovanka Broz, sin Mišo i četvoro Titove unučadi vode ostavinsku raspravu da bi podelili imovinu nekadašnjega predsednika Jugoslavije.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nasleđe najvećeg sina SFRJ

Izvor: RTV Pink, 13.Jan.2012

Iza Tita ostali zlatnici, ordeni, sablje,dijamanti . . . Na spisku imovine bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koji je dostavio Arhiv Srbije i Crne Gore, nalazi se samo pokretna imovina, pa sud treba da utvrdi šta je zaista pripadalo bivšem maršalu, a šta je vlasništvo države, piše zagrebački...

Nastavak na RTV Pink...

Iza Tita ostali dijamanti i kese zlatnika

Izvor: Glas javnosti, 13.Jan.2012

ZAGREB - Na spisku imovine bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koji je dostavio Arhiv Srbije i Crne Gore, nalazi se samo pokretna imovina, pa sud treba da utvrdi šta je zaista pripadalo bivšem maršalu, a šta je vlasništvo države...Prema navodima zagrebačkog Jutarnjeg lista, Tito bi, čim...

Nastavak na Glas javnosti...

Iza Tita su ostale kese zlatnika, ordeni, sablje, dijamanti

Izvor: Večernje novosti, 13.Jan.2012

Na spisku imovine Josipa Broza Tita, koji je dostavio Arhiv Srbije i Crne Gore, nalazi se samo pokretna imovina, pa sud treba da utvrdi šta je zaista pripadalo bivšem maršalu, a šta je vlasništvo države

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.