Zeleno svetlo za ukidanje viza

Izvor: RTS, 15.Jun.2009, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zeleno svetlo" za ukidanje viza

Šefovi diplomatija zemalja EU postigli politički konsenzus o viznoj liberalizaciji za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. Šefovi država i vlada EU u četvrtak i petak će u Briselu razmotriti odmrzavanje trgovinskog sporazum Srbija-EU. Holandija uz podršku Belgije tražila da se odmrzne samo deo sporazuma. Ostalih 25 članica za kompletan prelazni sporazum sa Beogradom.

Savet Evropske unije postigao je u Luksemburgu politički konsenzus i izneo preporuku da se građanima Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i drugih zemalja Zapadnog Balkana koje su ispunile uslove ukinu vize za putovanja u države Unije do kraja godine, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jan Kohut. Potpredsednik Vlade Srbije Božida Đelić istakao je da je ovo prvi put da je na ovako visokom nivou doneta politička odluka o viznoj liberalizaciji.

Pored Srbije, preporuka za stavljanje na "beli šengen", se odnosi i na Makedoniju i Crnu Goru.

Takođe, u Luksamburgu je dogovoreno da šefovi država i vlada EU razmotre, u četvrtak i petak u Briselu, odmrzavanje trgovinskog sporazum Srbija-EU.

Britanski šef diplomatije Dejvid Miliband novinarima je rekao da će se o Srbiji još razgovarati, a Đelić je objasnio da je Holandija ponudila da se odmrznu neki delovi, ali ne i ceo prelazni trgovinski sporazum.

Izuzev Belgije sve ostale zemlje EU su posle razmene mišljenja s tužiocem Haškog suda Seržom Bramercom tražile da se odmrzne ceo trgovinski sporazum sa Srbijom, uz ocenu da je to opravdano dostignutim stepenom saradnje Beograda s Haškim sudom.

Odlučeno je da se o Srbiji raspravlja i na predstojećem sastanku predsednika država i vlada zemalja EU, koji se 18. i 19. juna održava u Briselu.

"To pokazuje da Srbija u EU ima mnogo saveznika kojima je stalo da ona napreduje na putu evropskih integracija", naglasio je Đelić i dodao da se i Holandija približava stavu ostalih država Unije.

Izlaganje glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, napomenuo je Đelić, izazvalo je dvočasovnu raspravu na zasedanju Saveta EU.

Bramerc je jasno stavio do znanja da se saradnja Srbije s Hagom poboljšala i da su sva tražena dokumenta dobijena. Ono što nedostaje jesu preostala dvojica haških optuženika koja su u bekstvu - Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Predlog EK pre letnje pauze

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da će Evropska komisija nastojati da pre letnje pauze predstavi predlog o ukidanju viznog režima za zemlje Zapadnog Balkana.

Ren je, na konferenciji za novinare, pozdravio poziv šefova diplomatija EU da Evropska komisija što pre predstavi formalni predlog o ukidanju viznog režima, što će, kako je rekao, u najboljem slučaju biti okončano do kraja godine za one zemlje koje do tada ispune neophodne uslove.

"Imam dobre vesti za građane Zapadnog Balkana. Ovo je korak napred", rekao je Ren.

"Znamo koliko je to važno, posebno za mlađe generacije, kako bi bez ograničenja mogli da putuju i studiraju u EU bez viza", istakao je evropski komesar za proširenje.

Upitan o implikacijama vizne liberalizacije za Kosovo, Ren je odgovorio da će o tom pitanju biti odlučivano u kontekstu studije o izvodljivosti, kao delu izveštaja o mogućem proširenju EU, koji će biti sačinjen kasnije ove godine.

"Mi želimo da radimo na evropeizaciji Kosova", rekao je Ren.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojena preporuka o ukidanju viza

Izvor: Radio 021, 15.Jun.2009

Savet Evropske unije postigao je politički konsenzus o viznoj liberalizaciji za zemlje Zapadnog Balkana koje su ispunile uslove za beli šengen, izjavio je Božidar Đelić i precizirao da je reč o Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Nastavak na Radio 021...

Đelić: EU u četvrtak o odmrzavanju trgovinskog sporazuma

Izvor: EMportal, 15.Jun.2009

Na zasedanju šefova država ili vlada EU u četvrtak i petak će u Briselu biti ponovo razmotrena mogućnost odmrzavanja trgovinskog sporazuma Srbija-EU, dogovoreno je danas na sastanku šefova diplomatija EU u Luksemburgu posle razmene mišljenja s tužiocem Haškog suda Seržom Bramercom.

Nastavak na EMportal...

Konačno!

Izvor: Kurir, 16.Jun.2009, 08:37

BEOGRAD - Ministri spoljnih poslova EU postigli su juče na sastanku u Luksemburgu dogovor i izneli preporuku da se građanima Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana koje su ispunile uslove ukinu vize za putovanja u države Unije, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jan Kohut. Prema njegovim...

Nastavak na Kurir...

EU u četvrtak o odmrzavanju sporazuma

Izvor: S media, 16.Jun.2009

Na zasedanju šefova država ili vlada EU u četvrtak i petak će u Briselu biti ponovo razmotrena mogućnost odmrzavanja trgovinskog sporazuma Srbija-EU, dogovoreno je danas na sastanku šefova diplomatija EU u Luksemburgu posle razmene mišljenja s tužiocem Haškog suda Seržom Bramercom. ..To je...

Nastavak na S media...

Sve zavisi od dobre volje vlade u Hagu

Izvor: Danas, 16.Jun.2009

Samo od stava i odluke Holandije zavisi hoće li Prelazni trgovinski sporazum Srbije i Evropske unije biti odblokiran na Samitu šefova država i vlada zemalja članica EU koji se u četvrtak i petak održava u Briselu. Ostale zemlje članice EU podržavaju Srbiju, ali nisu spremne da to čine svom snagom....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.