Zbog 25 dinara mužu ODSEKLI GLAVU, ženu iskasapili

Izvor: Telegraf.rs, 30.Jul.2016, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog 25 dinara mužu ODSEKLI GLAVU, ženu iskasapili

Muškaracu iz Indije odsečena je glava, a njegova supruga je iskasapljena zbog sukoba duga oko 15 rupija, što iznosi oko 25 dinara.

Iz policije navode da jer par ubio prodavac koji pripada višoj kasti, kao i da su ubijeni nakon što su mu rekli da im treba vremena da plate keks koji su kupili od njega.

Ubica je uhapšen. Ubijeni par pripadao je Dalit kasti, ljudima koje zovu "nedodirljivi" i koji su na najnižoj poziciji u hijerarhiji indijskog društva.

Kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << navodi, vlasnik prodavnice ih je zaustavio na ulici zahtevajući da plate tri kutije keksa koje su pre nekoliko dana kupili za svoju decu. Par mu je navodno rekao da će platiti kasnije tokom dana kada prime dnevnicu na poslu.

Zbog ubistva para pripadnici Dalit kase blokirali su okolne puteve i organizovali protest.

Foto: Tanjug/AP

Inače, u martu je pripadnik "nedodirljivih" ubijen jer je oženio ženu iz više kaste.

U indijskom kastinskom sistemu Dalit je osoba koja nema nijednu varnu - hinduističko verovanje da su svi ljudi stvoreni od različitih delova tela božanstva Puruše. Deo od kojeg je stvorena varna definiše društveni status, pitanje za koga se ta osoba može venčati i kakve poslove može da radi.

Foto-ilustracija: Guliver/Daniel Berehulak/Getty Images

Daliti su van sistema varna pa su kroz istoriju radili smao najteže poslove. Među njih spadaju kožari, siromašni seljaci, sakupljači otpada, perači odeće...

Foto-ilustracija: Guliver/Daniel Berehulak/Getty Images

Kako se navodi, diskriminacija prema dalitima još uvek postoji u ruralnim oblastima, naročito u privatnoj sferi kao što je mesto za stolom i izvor vode. U urbanim oblastima i javnoj sferi je nestala posebno kada je reč o pravu na kretanje i školovanje.

(Telegraf.rs / Izvor: BBC)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.