Zahtev za utvrđivanje očinstva bivšeg kralja Španije

Izvor: RTS, 14.Jan.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za utvrđivanje očinstva bivšeg kralja Španije

Vrhovni sud Španije prihvatio je da razmotri zahtev za utvrđivanje očinstva Huana Karlosa, španskog kralja koji je abdicirao u junu u korist svog sina Felipea Šestog.
To je prva sudska procedura protiv 77-godišnjeg Huana Karlosa, čije su poslednje godine vladavine obeležile korupcionaške afere, prenosi Beta.

Zahtev za utvrđivanje očinstva podnela je Belgijanka Ingrid Žan Sartio. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sud je, međutim, odbio drugi zahtev Španca Alberta Sole Himenesa.
"Nećemo to komentarisati", izjavio je neimenovani portparol španske kraljevske kuće.
Pravosuđe je 2012. godine odbacilo oba zahteva pozivajući se na član 56 španskog Ustava prema kojem "kralj ne može da bude predmet bilo kakve pravosudne odgovornosti".

Taj imunitet više ne važi pošto je Huan Karlos abdicirao, ali bivši kralj i dalje uživa određen imunitet jer zakon predviđa da mu se ne može suditi pred Vrhovnim sudom.
Prema pisanju belgijske štampe, Ingrid Žan Satijo i Alberto Sola Himenes odlučili su da podnesu zahtev za utvrđivanje očinstva nakon što je DNK testom potvrđeno da su brat i sestra.
U intervjuu koji je dala prošle godine listu Soar, Satijo je rekla da je počela da se bavi ovim slučajem kada joj je majka jednog dana, videvši španskog kralja na televiziji, rekla: "Ovaj čovek je tvoj otac".
Tokom istraživanja, naišla je na Solu, koji je usvojen na rođenju i koji takođe tvrdi da mu je Huan Karlos otac.
Kako navode španski mediji, Solova biološka majka je ćerka poznatog bankara iz Barselone koja je svojevremeno bila u vezi sa kraljem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud razmatra tužbu za očinstvo protiv bivšeg španskog kralja Huana Karlosa

Izvor: Blic, 14.Jan.2015

Vrhovni sud Španije pristao je da razmotri tužbu za očinstvo protiv bivšeg kralja Huana Karlosa (77), čiji je podnosilac žena koja tvrdi da je njegova ćerka, izjavio je danas jedan sudski zvaničnik...Ovo je prva tužba koja će biti razmatrana protiv bivšeg španskog kralja pošto je izgubio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.