Voz Prijateljstva će povezivati Srbiju i Sloveniju

Izvor: Studio B, 30.Maj.2015, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voz Prijateljstva će povezivati Srbiju i Sloveniju

Povodom 70 godina od povratka bivših slovenačkih izgnanika iz Srbije danas je u Staršu kod Maribora pokrenuta inicijativa da se izmedju Slovenije i Srbije organizuje voz "Prijateljstva" slilčan nekadašnjoj manifestacija voz "Bratstva i jedinstva".

Župan opštine Starše Bojan Kirbiš i predsednik Opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković uputiće poziv svim opštinama u Sloveniji iz kojih su izgnani Slovenci u junu 1941. godine u Srbiju i srpskih opštinama koje su ih primile >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da se organizuje ta manifestacija.

Kako je za Agenciju Beta izjavio župan, iz Slovenije je tada proterano 7.125 gradjana koji su odbili germanizaciju i svi oni našli su utočište u Srbiji, odakle su se pre 70 godina vratili u svoje domove.

Mirković je povodom opštinskog praznika Starša rekao da je u rudničko takovski kraj siglo više od 300 izgnanika, i da veze i prijateljstvo porodica koje su provele ratne dane zajedno i sada traje.

Voz prijateljstva bi svake druge godine išao iz Slovenije u Srbiju i obrnuto a krajnje stanice bi bile Maribor i Kraljevo.

Učesnici voza bi bile porodice bivših izgnanika i njihovih domaćina, kao i njihovi potomci, privrednici, sportski i kulturni klubovi.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Voz prijateljstva će povezivati Srbiju i Sloveniju

Izvor: B92, 30.Maj.2015

Povodom 70 godina od povratka bivših slovenačkih izgnanika iz Srbije danas je u Staršu kod Maribora pokrenuta inicijativa da se između Slovenije i Srbije organizuje voz "Prijateljstva" slilčan nekadašnjoj manifestacija voz "Bratstva i jedinstva"...Župan opštine Starše Bojan Kirbiš i predsednik...

Nastavak na B92...

Slovenačko priznanje za Takovca

Izvor: Akter, 31.Maj.2015, 09:31

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković dobitnik je grba opštine Starše kod Maribora za doprinos u jačanju prijateljstva žitelja Štajerske i rudničko-takovskog kraja i čuvanju istorijske tradicije..Ovo visoko priznanje uručio mu je župan opštine Starše Bojan Kirbiš povodom...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.