Veliki udarac za Google: EU kaznila čuvenu kompaniju sa rekordnih 2,4 milijardi evra

Izvor: Telegraf.rs, 27.Jun.2017, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki udarac za Google: EU kaznila čuvenu kompaniju sa rekordnih 2,4 milijardi evra

Evropska komisija kaznila je Google sa 2,42 milijardi evra zbog iskorišćavanja dominantnosti na tržištu.

Naime, Google je prekršio pravila konkunrencija sa svojim "online šoping" servisom. Čuvena kompanija je optužena da je svoj servis Shopping Box stavljala na vrh rezultata pretrage, što je učinilo da ostali sajtovi za kupovinu budu manje vidljivi.

- Google je zloupotrebio tržišnu dominaciju kao najpopularniji pretraživač na svetu, dajući nezakonitu prednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << sopstvenim uslugama za šoping. Ono što je Google uradio je nezakonito prema antimonopolskim propisima EU. Google je drugim kompanijama uskratio priliku za takmičenje na osnovu zasluga i inovacija- navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, a prenosi agencija Frans pres.

Google je, takođe, uskratio evropske korisnike za slobodan izbor usluga i za pune benefite inovacija, navodi se u saopštenju.

Ovom kaznom je premašena prethodna rekordna kazna koja je izrečena u monopolskom slučaju protiv američkog proizvođača čipova Intela u iznosu od 1,06 milijardi evra.

Najnovija odluka dolazi manje od godinu dana nakon što je komesarka Vestager šokirala svet i Vašington kada je naložila američkom proizvođaču iPhone-a, Apple-u, da isplati Irskoj 13 milijardi evra na ime neplaćenog poreza.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

EU kaznila GUGL sa 2,4 MILIJARDE EVRA

Izvor: Blic, 27.Jun.2017

Evropska Unija kaznila je kompaniju "Gugl" sa 2,4 milijardi evra zbog iskorišćavanja dominatnog položaja na tržištu, piše Euronjuz...Brisel optužuje "Gugl" da svojim komercijalnim servisima daje prioritet u rezultatima pretrage interneta...Odluka je usledila godinu dana nakon što je komesar EU...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.