Upitnik Srbiji 24. novembra

Izvor: RTS, 01.Nov.2010, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upitnik Srbiji 24. novembra

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File uručiće, 24. novembra, Vladi Srbije upitnik koji će imati između 4.000 i 5.000 pitanja. U prvom kvartalu sledeće godine, Srbija će vratiti kvalitetno ispunjen upitnik Evropskoj komisiji, rekao Božidar Đelić.

Evropski komesar za proširenje Štefan File doći će u Beograd 24. novembra i zvanično uručiti Vladi Srbije upitnik koji će imati između 4.000 i 5.000 pitanja, izjavio je potpredsednik vlade za evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << integracije Božidar Đelić.

Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da u Srbiji nema "lovaca na glave" i da država neće dozvoliti nikome da na njenoj teritoriji traži haške optuženike.

Đelić je rekao da samo policija i Vojska Srbije imaju monopol sile i da nijedna strana organizacija ne može da se meša u njihov posao.

Poslanici SRS-a, na sednici Odbora, tvrdili su da se u Srbiji nalaze "lovci na glave" iz američke kompanije "Blekvoters", koja je poznata po akcijama u Iraku.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije, povodom Izveštaja o sprovođenju Nacionalnog programa integracije Srbije u EU, Đelić je rekao da će Srbija, posle pripremnih radnji u vezi sa popunjavanjem tog upitnika, već u prvom kvartalu sledeće godine, vratiti kvalitetno ispunjen upitnik Evropskoj komisiji.

"Treba onda očekivati dodatna pitanja, u drugom kvartalu (2011. godine), slanje tehničke misije i možemo očekivati, kao što nam je rečeno, na jesen sledeće godine, i zvanično mišljene Evropske komisije povodom kandidature Srbije", istakao je Đelić.

Potpredsednik vlade je dodao da bi mišljenje trebalo da bude pripremljeno najkasnije do oktobra sledeće godine.

Đelić smatra da će za nastavak evropskih integracija Srbije biti potrebna puna saradnja Srbije sa Haškim sudom.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je, iako je dobila status kandidata i datum za početak pregovora, imala odložene pregovore, sve dok Ante Gotovina nije bio pronađen i poslat u Hag.

Đelić je naveo da je u protekla tri meseca plan evropskih integracija ispunjen sa 121 odsto.

Vlada je u ovom kvartalu "nadoknadila određeni zaostatak posla", a neka ministarstava su uradila izvestan broj zakona i podzakonskih akata ranije, rekao je Đelić, uz konstataciju da u periodu od jula 2008. do septembra 2010. godine ukupna ispunjenost NPI iznosi 78 odsto, "što je zadovoljavajući nivo".

"Parlament je i prošle i ove godine imao veoma jake performanse. Šest zakona koji su deo NPI se nalaze u skupštinskoj proceduri, a jedan broj se priprema i biće prosleđen parlamentu na usvajanje", naveo je Đelić.

Prema njegovim rečima, jedan od 10 ključnih uslova za dobijanje statusa kandidata je zaokruživanje pravosudne refrome.

Do kraja godine bi trebalo da se formira stalni sastav Visokog saveta pravosuđa i da, bez političkog pritiska, nadležni provere da li je bilo propusta pri izboru sudija, kao i da se, ukoliko ih je bilo, donese pravni lek, i da "ti ljudi budu reintegrisani", izjavio je Đelić.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za Evropske integracije Milica Delević izjavila je da Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa integracije, za kvartal od jula do septembra ove godine, pokazuje da je tako dobar izveštaj generisan u velikoj meri ispunjavanjem zaostalih obaveza i onih koje su planirane za sledeći kvartal.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ĐELIĆ: U SRBIJI NEMA "LOVACA NA GLAVE"

Izvor: Kurir, 01.Nov.2010

BEOGRAD - Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da u Srbiji "nema lovaca na glave" i da država neće dozvoliti nikome da na njenoj teritoriji traži haške optuženike...Đelić je na sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, kazao da "samo policija...

Nastavak na Kurir...

U Srbiji nema "lovaca na glave"

Izvor: Glas javnosti, 02.Nov.2010, 07:06

BEOGRAD - Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da u Srbiji "nema lovaca na glave" i da država neće dozvoliti nikome da na njenoj teritoriji traži haške optuženike...Đelić je na sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, kazao da "samo policija...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.