Uhapšeni oba Miškovića i Đurašković

Izvor: Mondo, 12.Dec.2012, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni oba Miškovića i Đurašković

Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela Miroslava Miškovića, vlasnika "Delta holdinga", vlasnika firme "Mera investment fund" Marka Miškovića i vlasnika "Nibens grupe" Mila Đuraškovića. Uručeno im je rešenje o zadržavanju do 48 sati.

Osim Miroslava i Marka Miškovića kao i Mila Đuraškovića, policija privodi i bivše direktore PZP Niš Milutina Gaševića i Zorana Mihailovića, predsednika Skupštine akcionara PZP Niš Dejana Jevtića >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i direktora "Delta brokera" Predraga Filipovića.

Privedeni su i direktor "Šer korporacije" Risto Ristić, akcionar PZP Niš Zoran Kaitović i procenitelj "Konzita" Rašo Zdravko.

Oni se sumnjiče za zloupotrebe u privatizacijama putarskih preduzeća.

Privedenima je uručeno rešenje o zadržavanju do 48 sati, i očekuje se da oni budu dovedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal. Tu će biti odlučeno da li će im biti određen pritvor od 30 dana.

Miroslav Mišković u proteklom periodu dva puta je saslušavan u policiji, dok su Marko Mišković i Đurašković saslušani jedanput, po četiri sata.

Marko Mišković je pokušao nedavno i da napusti zemlju, ali je u tome sprečen.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili finansijska sredstva i imovinu iz privatizovanih putarskih preduzeća čime su nezakonito pribavili imovinsku korist od preko 30 miliona evra za Miroslava i Marka Miškovića i Mila Đuraškovića.

Miroslavu Miškoviću je, kako se sumnja, u jednoj transakciji, pribavljena imovinska korist od oko milion i po evra za koliko mu je na ime povraćaja kredita više isplaćeno. Prethodno je Preduzeće za puteve Niš je za privatizaciju PZP Beograd 2005. godine uzelo 23 miliona evra kredita od Miškovićeve firme "Hemslejd trejding limitid" sa Kipra, sa godišnjom kamatom od tri odsto. Međutim, umesto 25 miliona evra kredita sa kamatom, isplaćeno mu je 26,5 miliona evra.

Milo Đurašković, vlasnik "Nibens korporacije", "Šer korporacije", firme "Emisio broker" i privatizovanih preduzeća za puteve sumnjiči se da je zloupotrebom službenog položaja stekao imovinsku korist u iznosu od oko 12 miliona evra prilikom kupoprodaje akcija rudnika krečnjaka "Nemetali Topola". Na njegove lične račune "leglo" je oko 4,5 miliona evra, a na račun "Šer korporacije", čiji je vlasnik, oko 7,5 miliona evra.

Marku Miškoviću, vlasniku "Mera investment fund BV" sa Holandskih Antila, pribavljena je imovinska korist u iznosu od oko 18 miliona evra razlikom u ceni kupovine i prodaje 47,59 odsto akcija PZP-a Niš, saznaje RTS.

Kako prenosi "Kurir" reči neimenovanog izvora iz MUP-a, Miškovići i Đurašković mogli bi da budu osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja za šta je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do 12 godina.

Ukoliko se ustanovi i da se radi o organizovanom kriminalu, glavni organizator bi mogao da "zaglavi" u zatvoru i 17 godina, piše "Kurir".

(MONDO/agencije/Foto: Milan Obradović, Beta)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priveden Mišković i bivši direktori PZP Niš

Izvor: Medijski istraživački centar, 12.Dec.2012

Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je Miroslava Miškovića, vlasnika „Delta holdinga“, Marka Miškovića, vlasnika firme „Mera investment fund“ i Mila Đuraškovića, vlasnika „Nibens grupe“, „Šer korporacije“ i Preduzeća za puteve (PZP) Niš, ali i bivše direktore...

Nastavak na Medijski istraživački centar...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.