Tuđman tražio bombardovanje Srbije

Izvor: RTS, 15.Sep.2011, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuđman tražio bombardovanje Srbije

Uveren da Beograd ima kapacitet da napravi rakete sa navođenjem, bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman nagovarao je 1992. godine zapadne sile da počnu selektivno bombardovanje Srbije, objavio "Vikiliks".

Nekadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman je još 1992. godine nagovarao zapadne snage da počnu selektivna bombardovanja srpskih vojnih ciljeva, smatrajući da Beograd ima kapacitet da napravi rakete sa navođenjem, otkriva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vikiliks.

Krajem novembra te godine Tuđman je američkom senatoru Danijelu Mojnihanu poručio kako se Srbi uzdaju u pomoć Rusa.

Nekadašnji predsednik Hrvatske preneo je Mojnihanu "pouzdane infomacije" da se nekoliko stotina ruskih dobrovoljaca bori na srpskoj strani u Bosni i Hercegovini.

"Vazdušna bombardovanja bi oslabila Miloševićevu podršku u Srbiji", rekao je Tuđman, koji je imao podatke da je "gotovo 100.000 mladih vojnika odbilo poziv na regrutaciju jer se protivi Miloševićevoj politici", navedeno je u dokumentu koji je preneo Jutarnji list.

"Vazdušni udari trebalo bi da budu usmereni na srpske vojne baze, postrojenja, fabrike za proizvodnju municije i vojne položaje. Srbi se hvale vojnom nadmoći i mogućnošću pravljenja rakete s navođenjem", rekao je tada Tuđman, koji je, ipak, smatrao da nema potrebe za angažovanjem kopnenih snaga.

Tuđman je izjavio i da je procena Alije Izetbegovića, da su srpske snage ubile 128.000 ljudi i silovale 30.000 žena i devojčica, preterana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tuđman 1992. godine tražio bombardovanje Srbije

Izvor: Studio B, 15.Sep.2011

Hrvatski predsednik Franjo Tuđman je još 1992. godine nagovarao zapadne snage da počnu selektivna bombardovanja iz vazduha srpskih vojnih ciljeva, uveren da Beograd ima kapacitet pravljenja navođenih raketa, otkrivaju dokumenta koje je objavio Vikiliks...Krajem novembra te godine Tuđman je američkom...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.