Tramp: SAD da smanje finansiranje NATO

Izvor: B92, 22.Mar.2016, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: SAD da smanje finansiranje NATO

Vašington -- Favorit za nominaciju republikanaca na izborima Donald Tramp izjavio je da SAD treba da izdvajaju znatno manje novca za NATO.

Kako se navodi, Tramp je tom izjavom osporio poziciju koja karakteriše američke spoljno-političke odnose već skoro sedam decenija.

"Plaćamo neproporcionalno za NATO. To je previše i iskreno sada je to drugačiji svet nego kada smo prvobitno zagovarali tu ideju", rekao je Tramp u intervjuu za CNN.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je rekao da SAD moraju da preispitaju svoj stav.

"Zadržati NATO, ali možda da plaćamo mnogo manje za sam NATO", naveo je on.

Ovakvi komentari potvrđuju Trampovu relativno izolacionističku poziciju o spoljnoj politici SAD, ocenjuje Rojters.

NATO ima 28 članica, a Vašinton najviše doprinosi Severnoatlantskoj alijansi.

SAD već duže vreme kritikuju svoje evropske saveznike zbog toga što ne izdvajaju više sredstava za ovaj vojni savez.

Tramp je favorit za nominaciju republikanaca za izbore. Sa druge strane, borba se vodi između Bernija Sandersa i Hilari Klinton. Klintonova za sada vodi u toj trci.

Izbori u SAD biće održani 8. novembra.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tramp: Manje para ua NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2016

Pretendent za nominaciju za kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp izjavio je danas da Sjedinjene Države treba značajno da izdvajaju znatno manje novca za NATO osporavajući time poziciju koja karakteriše američku spoljno-političke odnose već skoro sedam decenija..."Plaćamo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.