Tramp: Pa nisu u Šarlotsvilu bili samo neonacisti

Izvor: B92, 16.Avg.2017, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Pa nisu u Šarlotsvilu bili samo neonacisti

Njujork -- Američki predsednik Donald Tramp okrivio je obe strane za nasilje u Šarlotsvilu u Virdžiniji u kojem je jedna osoba izgubila život.

Na kongerenciji za novinare u Njujorku, predsednik je “izjednačio“ pripadnike krajnje desnice koji su organizovali skup u tom gradiću i demonstrante koji su došli da izraze negodovanje zbog okupljanja desničara.

Trampova izjava međutim odudara od službene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjave koju je dao u ponedeljak u Beloj kući, sa zakašnjenjem, kada je osudio “neprihvatljivo rasističko nasilje“.

Takođe, pravdao je i vreme koje mu je trebalo da sastavi saopštenje, govoreći da je želeo da iznese sve činjenice.

“Pomno sam pratio, pomnije od većine drugih. Na jednoj strani ste imali grupu koja je bila agresivna. S druge strane ste imali grupu koja je isto tako bila veoma nasilna. To niko ne želi reći- Šta reći o alternativnoj levici koji je napao alternativnu desnicu, kao što kažete? Ne snose li i oni deo odgovornosti? Imaju li problem? Mislim da imaju“, rekao je on.

“Osudio sam neonaciste. Ali nisu tamo bili samo neonacisti i rasisti, daleko od toga“, dodao je on, ponavljajući da je to bio “užasan dan“.

U neredima je poginula 32-godišnja Heder Hejer, a još 19 osoba je povređeno kada se automobil zakucao u okupljene.

Tramp je naveo da je vozač tog automobila “sramota za sebe i svoju zemlju“.

Predsednik je iskoristio priliku da stane u odbranu Stiva Benona, svog spornog strateškog savetnika, prvaka američke alternativne desnice.

“Volim Benona, prijatelj mi je... Dobar je čovek, nije rasista“, dodao je on.

Korisnici društvenih mreža su nakon Trampovog izjednačavanja neonacista i antifašista u Šarlotsvilu optužili predsednika za rasizam.

Američki košarkaš LeBron Džejms je na Tviteru objavio da “Tramp vraća u modu rasnu mržnju, koje je uvek bilo u SAD“.

Drugi su pisali da je zbog nove izjave “jasno na čijoj je strani Donald Tramp“.

Beli suprematisti su pozdravili predsednikovu izjavu kao “osudu levičarskog terorizma“.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp ponovio da su obe strane krive za nerede u Virdžiniji

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Avg.2017

Američki predsednik Donald Tramp ponovio je prvobitnu i kontroveznu reakciju o nedavnim neredima u saveznoj državi Virdžiniji, ocenivši da su "obe strane" krive..."Mislim da su krive obe strane", rekao je kasno sinoć Tramp aludirajući na članove ekstremne desnice i rasista s jedne strane i demonstrante...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.