Tim UN istražuje martovske događaje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tim UN istražuje martovske događaje

KOSOVSKA MITROVICA - Tim istražitelja Ujedinjenih nacija doputovao je jutros u Kosovsku Mitrovicu gde je razgovao sa pojedinim kosovskim Srbima u okviru istrage o okolnostima i događajima koji su sredinom marta doveli do talasa nasilja na severu Kosova, što je rezultiralo desetinama povređenih i smrću ukrajinskog policajca.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je danas da je istražiteljima UN rekao da je incident 17. marta u Kosovskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mitrovici bio planiran da bi Srbi bili zaplašeni, isprovocirani na reakciju i da bi se zavela vojna uprava.

Ivanović je rekao Tanjugu da je istražiteljima UN-a preneo da su srpski lideri sa severa Kosova i radnici pravosuđa srpske nacionalnosti tada izrazili spremnost da se do rešenja dođe mirnim putem.

Niko ne treba da bude aboliran

Ovaj tim je istragu započeo u ponedeljak u Prištini, dok je dolazak "četvorke" u Beograd najavljen za 5. maj, a u srpskoj prestonici zadržaće se dva dana.

Pre Ivanovića, istražitelji UN su u Mitrovici, odvojeno razgovarali sa predsednikom Srpskog nacionalnog veća Kosovske Mitrovice Nebojšom Jovićem i Markom Jakšićem.

Jović je UN istražiteljima preneo da Srbi ne žele nikoga da aboliraju krivice, ali je naglasio da se prvo mora sprovesti istraga i ustanoviti krivica pa onda odrediti eventualna kazna.

On je rekao da je na događaj sa ukrajinskim policajcem koji je stradao stavio poseban akcenat. "Tada sam razgovarao sa regionalnim komandirom UNMIK-a kao i sa regionalnim administratorom Džerardom Galučijem koji mi je rekao da ima povređenog policajca koji hitno mora da se prebaci u bolnicu. Rekao sam tada da nema problema", rekao je.

Jakšić: UNMIK je želeo nasilje

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić predočio je danas timu istražitelja UN stanje koje je dovelo do nasilja u Kosovskoj Mitrovici 17. marta kada je ubijen jedan ukrajinski pripadnik UNMIK policije, a povređeno oko 70 pripadnika međunarodnih snaga i isto toliko Srba.

Jakšić je, posle sastanka s predstavnicima tima istražitelja UN izjavio Tanjugu da im je preneo da je Srbima stalo da se utvrdi istina o nasilju koje je izbilo u Kosovskoj Mitrovici, istakavši da je "UNMIK želeo nasilje".

"Radi se o projektovanom nasilju UNMIK-a, koji nije želeo pregovore. UNMIK je birao 17. mart, dan koji je zapamćen po pogromu nad Srbima. Hapsili su sudije kao da su najgori kriminalci. Nasilje koje se dogodilo treba da bude nauk da se više tako nešto ne ponovi", rekao je Jakšić.

On je kazao da su se istražitelji interesovali šta je prethodilo nasilju u Kosovskoj Mitrovici, dodavši da je ocenio da je UNMIK "pod pritiskom vlade Kosova" i da "nije i ne želi pregovore sa kosovskim Srbima". "Srbi ne žele albansko sudstvo, već svoje koje bi bilo pod jurisdikcijom UN i tu je glavni spor", naglasio je Jakšić.

Istražitelji UN danas su u Kosovskoj Mitrovici uzeli izjave i od načelnika mitrovičkog Okruga Momira Kasalovića i protojereja Milije Arsovića.

U toku dana istražiteljima izjave bi trebalo da daju i pojedini radnici pravosuđa koji su bili uhapšeni u akciji UN policije 17. marta.

UNMIK policija je 17. marta u zgradi suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici uhapsila 53 srpska demonstranta, što je izazvalo talas nezadovoljstva u gradu, u rovitoj situaciji zbog tenzija izazvanih odlukom lidera kosovskih Albanaca da jednostrano proglase nezavisnost Kosova, mesec dana ranije.

U neredima koji su usledili povređeno je oko 70 pripadnika međunarodnih snaga i isto toliko Srba, a tokom celodnevnih sukoba, prema različitim izveštajima, upotrebljavane su šok-bormbe, bojeva municija, "Molotovljevi kokteli", kamenice i gumeni meci, koje su UN van zakona stavile godinu dana ranije.

Akcija UNMIK policije izazvala je čitav niz kontroverzi na raznim nivoima u UN, počevši do činjenice da se odigrala na godišnjicu divljanja albanskih demonstranata iz 2004. godine i da su čelni ljudi UNMIK-a Joahim Riker i Lari Rosin zanemarili upozorenja regionalnog predstavnika Džerarda Galučija o "smislenosti čitavog poduhvata".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tim istražitelja UN počeo istragu u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Blic, 02.Maj.2008

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić predočio je danas timu istražitelja UN stanje koje je dovelo do nasilja u Kosovskoj Mitrovici 17. marta kada je ubijen jedan ukrajinski pripadnik UNMIK policije, a povređeno oko 70 pripadnika međunarodnih snaga i isto...

Nastavak na Blic...

Počinje istraga o neredima u Mitrovici

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Maj.2008

Poseban tim istražitelja trebalo bi da sprovede istragu o okolnostima i događajima koji su 17. marta doveli do talasa nasilja na severu Kosova, u kojem je ubijen ukrajinski policijac, a još 150 osoba, srpskih demonstranata i pripadnika međunarodnih snaga, povređeno.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.