Izvor: B92, 02.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istražitelji UN u K. Mitrovici

Kosovska Mitrovica -- Tim istražitelja UN-a doputovao je jutros u Kosovsku Mitrovicu gde će nastavlja istragu o događajima koji su sredinom marta doveli do talasa nasilja na severu Kosova.

Četvoročlani tim koji predvodi Francis Sekandi doputovao je nešto posle devet sati u Kosovsku Mitrovcu i sastao se sa predsednikom Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Markom Jakšićem.

Sekandijev istražni tim, koji čine i trojica predstavnika odeljenja za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mirovne operacije UN (DPKO), istragu je započeo u ponedeljak u Prištini, dok je dolazak "četvorke" u Beograd najavljen za 5. maj, a u srpskoj prestonici zadržaće se dva dana.

Tim se sastao i s čelnicima Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Nebojšom Jovićem i Milanom Ivanovićem.

Jović je istražiteljima rekao da Srbi ne žele nikoga da aboliraju krivice, ali je naveo da se prvo mora sprovesti istraga i ustanoviti krivica, pa onda napisati eventualna kazna.

Milan Ivanović izjavio je, posle razgovora sa UN istražiteljima, da je ceo incident 17.marta u Kosovskoj Mitrovici bio smišljen da bi se Srbi zaplašili, isprovocirali na reakciju, a onda da bi se zavela vojna uprava.

On je rekao da su srpski lideri sa severa Kosova i radnici pravosuđa srpske nacionalnosti tada izrazili spremnost da se do rešenja dođe mirnim putem.

Ivanović je rekao i da je timu istražitelja predao medicinsku dokumentaciju o povređenima u incidentima.

UNMIK policija je 17. marta u zgradi suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici uhapsila 53 srpska demonstranta, što je izazvalo talas nezadovoljstva u gradu, u rovitoj situaciji zbog tenzija izazvanih odlukom lidera kosovskih Albanaca da proglase nezavisnost Kosova, mesec dana ranije.

Jakšić: UNMIK želeo nasilje

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić izjavio je danas, posle sastanka s predstavnicima tima istražitelja UN, da im je preneo da je Srbima stalo da se utvrdi istina o nasilju koje je izbilo u Kosovskoj Mitrovici, istakavši da je "UNMIK želeo nasilje".

"Radi se o projektovanom nasilju UNMIK-a koji nije želeo pregovore. UNMIK je birao 17. mart, dan koji je zapamćen po pogromu nad Srbima. Hapsili su sudije kao da su najgori kriminalci. Nasilje koje se dogodilo treba da bude nauk da se više tako nešto ne ponovi", rekao je Jakšić.

On je kazao da su se istražitelji interesovali šta je prethodilo nasilju u Kosovskoj Mitrovici, navodeći da je ocenio da je UNMIK "pod pritiskom vlade Kosova" i da "nije i ne želi pregovore sa kosovskim Srbima".

"Srbi ne žele albansko sudstvo, već svoje koje bi bilo pod jurisdikcijom UN-a i tu je glavni spor", rekao je Jakšić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.