Tadić: Samo DS može da reformiše društvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2012, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Samo DS može da reformiše društvo

BEOGRAD -

Demokratska stranka (DS) je jedini politički činilac koji je u stanju da reformiše društvo u pozitivnom smislu, a to će moći samo ako se bude unutar sebe transformisala, poručio je danas odlazeći predsednik DS Boris Tadić na 15. vanrednoj izbornoj skupštini.

"DS ne sme da se prilagođava okolnostima i dnevnim tokovima, DS je formirana da izgradi mir, stabilnost, pravdu i sprovodi reforme. DS je obavezna da prednjači u tom poslu", istakao je Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u svom izveštaju o radu između dve skupštine, dodajući da DS ima misiju koju su kreirali njeni osnivači,a koju je i on sprovodio.

DS će ili nositi barjak slobode i platiti cenu nemenjanja

Tadić, koji nije kandidat za predsednika stranke, poručio je pretendentima na tu funkciju, Draganu Đilasu i Branimiru Kuzmanoviću, da će DS imati legitimitet da preuzme vlast u Srbiji "vrlo brzo, nakon sledećih izbora", samo pod uslovom da sama sebe menja iznutra, da čuva integritet i razvije procese diskusije.

"Ukoliko DS još više razvije procese reformisanja unutar sebe, imaće snage da nosi barjak slobode i demokratije na Balkanu. Ako to ne uradi, platiće cenu", kazao je Tadić i dodao da novo rukovodstvo DS čekaju teški dani.

On je istakao da reforme moraju da budu korenite i hrabre i da je zato potrebno da u stranci postoji komunikacija.

"DS treba sama da odluči da li će njome ovladati nomenklatura ili će biti u stanju da se menja i obezbeđuje priliv novih ljudi i ideja. Ako prevlada nomenklatura, stranka neće imati budućnost", kazao je Tadić.

"Da je bilo razumevanja šta je misija, DS ne bi platila cenu na izborima"

On je ocenio da DS nije odgovorna samo za svoju, već i za budućnost Srbije, regiona i za izgradnju mira i stablnosti u Evropi.

Navodeći da je DS kažnjena na poslednjim izborima zbog toga što nije urađeno sve što se očekivalo, Tadić je kazao da su "svi izborni neuspesi proistekli iz toga što njeni predstavnici u državnim organima nisu razumeli šta je misija DS.

"Da je bilo razumevanja šta je misija, DS ne bi platila cenu", istakao je on.

Gojko Tešić: Dogovor Tadića i Đilasa je "truli kompromis"

Član Glavnog odbora Demokratske stranke (DS), književnik Gojko Tešić je izjavio da je dogovor sa Đilasom o povlačenju Tadića iz izborne trke u stranci "truli kompromis, čija će se ružna strana vrlo brzo pokazati" i da to nije zalog za izlazak DS iz krize, već naprotiv.

"Žao mi je što se Tadić povukao, jer verujem da bi on mogao da pronađe rešenje, ovo je truli kompromis. Demokratska stranka je u krizi i to je opasno ne samo po stranku nego i po Srbiju. I ne verujem da ćemo imati snage da se sa tim izborimo", ocenio je Tešić.

On je još poručio da DS mora da se bori da politika mira i politika pomirenja budu deo svake politike i institucije u Srbiji, da se poštuje vladavine prava i da je on, dok je vodio Srbiju, kao najvažnije pitanje tretirao pitanje politike mira i nastavak politike pomirenja, bez čega ne bi bilo moguće nastaviti proces reformi.

"Te politike su obaveza svakog političara i institucije u Srbiji, jer oni koji ne razumeju destruktivno dejstvo konflikata rade o glavi svakom stanovniku", kazao je Tadić i dodao da je radio i na pomirenju unutar srpskog društva i na postizanju nacionalnog konsenzusa oko većine najvažnijih pitanja.

Buran aplauz, skandiranje, delegati na nogama

Ulazak Tadića u salu centra Sava propraćen je burnim aplauzom, skandiranjem "Borise, Borise", a veliki broj delegata pozdravio je dosadašnjeg predsednika DS na nogama.

Skupština ima 3.200 delegata a u 12 sati verifikovano je prisustvo 2.881 delegata.

Pajtić: DS više ne sme ponavljati greške

Kandidat za zamenika predsednika Demokratske stranke Bojan Pajtić je poručio da DS više ne sme ponavljati greške koje je činila i da nova stranačka politička generacija mora da povrati poverenje građana.

"Mi nudimo Srbiji novi sporazum prema kome će svi biti vrednovani prema svom znanju i rezultatima i prema kome će se raditi javno.

Nikada nećemo menjati obraz za džep", rekao je Pajtić obraćajući se delegatima.

Pajtić je rekao da DS nudi Srbiji novi sporazum sa novom energijom i novom političkom generacijom, kao i da stranka mora da ispravi greške koje je činila u prošlosti, a koje su dovele do opadanja poverenja među građanima u reforme koje je stranka sprovodila.

Govoreći o razlozima zbog kojih je DS izgubila majske izbore, Pajtić je rekao da "građani više nisu verovali da je Demokratska stranka dosledna u sprovođenju reformi u koje se klela svih ovih godina".

Više puta pozdravljen velikim aplauzom, Pajtić je rekao da DS u mesecima koji dolaze mora da povrati poverenje građana i da pruži odgovor na "suštinsko pitanje" kako se može živeti bolje u Srbiji.

Pajtić je optužio aktuelnu vladajuću koaliciju za progon članova Demokratske stranke.

"Počeo je progon, sva sila političara i tabloida je protiv nas", rekao je kandidat za zamenika predsednika DS-a.

Za funkciju predsednika DS kandidovali su se dosadašnji zamenik predsednika stranke i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović.

Za sedam potpredsednika DS kandidovali su se: Nataša Vučković, Jovan Marković, Vesna Martinović, Dejan Nikolić, Bojan Pajtić, Miodrag Rakić i Goran Ćirić.

Obavezni izbori u stranci nakon održavanja predsedničkih, parlamentarnih ili lokalnih izbora

Delegati vanredne Izborne skupštine Demokratske stranke verifikovali su izmene Statuta, kojima se obezbeđuje unutrašnja reorganizacija stranke, kao i programsku deklaraciju "Za aktivnu socijaldemokratiju i socijalnu pravdu".

Jedna od najznačajnijih izmena Statuta podrazumeva uvođenje obaveznih izbora u stranci u roku od 180 dana nakon održavanja predsedničkih, parlamentarnih ili lokalnih izbora.

Uže Predsedništvo stranke će dobiti neka ovlašćenja koja su do sada pripadala predsedniku stranke, tako da će u budućnosti taj organ pokretati postupke za raspuštanje lokalnih odbora i razrešenje visokih funkcionera stranke, uključujući potpredsednike.

Predsedniku stranke se oduzima pravo da saminicijativno saziva skupštinu stranke, a ubuduće će to moći da čini isključivo na predlog Predsedništva.

Statutarnim izmenama je proširen sastav užeg Predsedništva, koje će imati 14 članova (13 sa pravom glasa), a biće povećan i broj članova Predsedništva.

Predviđeno je formiranje etičkog odbora kako bi se preventivno reagovalo na zloupotrebe u stranci, a uvodi se i funkcija generalnog sekretara, koji treba da efikasnije približi politiku stranke lokalnim odborima i članovima.

Uvodi se i funkcija počasnog predsednika, kao savetodavnog organa stranke, a planira se i osnivanje Saveta za saradnju sa sindikatima, koji treba da potvrdi socijaldemokratsku orijentaciju stranke, kao i formiranje Centra za edukaciju, koji treba da poboljša kadrovsku bazu stranke. Prihvaćena je i statutarna izmena koju su predložili predsednik i Predsedništvo stranke, prema kojoj se broj stalno izabranih članova Glavnog odbora povećava sa 40 na 50.

Vučković: Socijaldemokratija je odgovor na retrogradne tendencije

Obrazlažući deklaraciju "Za aktivnu socijaldemokratiju i socijalnu pravdu", članica političkog saveta DS i jedan od kandidata za potpredsednika stranke Nataša Vučković istakla je da tim dokumentom treba da se reafirmišu principi i vrednosti koje su DS označile ko stranku koja se bori za mir i demokratsko društvo, ali i kao stranku koja se bori za tržišnu ekonomiju i socijalnu pravdu.

Prema njenim rečima, građani u tranziciono vreme osećaju nesigurnost i strah i DS mora da im ponudi sliku novog društva kakvo želi da gradi.

"Naši protivnici u vladi ne nude reforme, već žele da teret krize prebace na građane, a građani od nas očekuju odgovore, ova deklaracija na vrednosnom nivou oslikava za kakvo se to društvo DS zalaže", objasnila je Vučković.

Prema njenim rečima, socijaldemokratija je odgovor na retrogradne tendencije u našem društvu.

"Svi smo svesni da u Srbiji nije došao kraj ideologija, dve su tendencije: jedna je retrogradna, koja tradicijom pokušava da uokviri naše odnose, a druga je progresivna ona koja otvara vrata ka svetu", objasnila je Vučkovićeva.

Etički odbor nadzire stranačke funkcionere

Predsednik Statutarne komisije Boris Ranković je delegate obavestio i da će stalni broj članova Glavnog odbora stranke sa sadašnjih 40 biti povećan na 50 članova.

Izmene su omogućile i da uže predsedništvo DS-a vodi kadrovsku politiku stranke i potvrđuje liste kandidata za sve poslanike i za najviše državne funkcije.

Etički odbor biće kontrolno-nadzorni odbor koji nadzire stranačke funkcionere i ostale izabrane i imenovane koje je na funkcije predložila Demokratska stranka.

Osim toga, uvodi se i Savet za saradnju sa sindikatima i Centar za edukaciju Demokratske stranke.

Predsednik Radnog predsedništva izborne skupštine Borislav Novaković rekao je da su izmene usvojene većinom glasova a da je protiv bilo "desetak" delegata.

Izmene i dopune Statuta Demokratske stranke stupile su na snagu danom donošenja.

Posle usvajanje izmena Statuta i Programske deklaracije, delegatima su se kratkim obraćanjima predstavili kandidati za rukovodeće funkcije u stranci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Samo DS može da reformiše društvo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Nov.2012

Demokratska stranka (DS) je jedini politički činilac koji je u stanju da reformiše društvo u pozitivnom smislu, a to će moći samo ako se bude unutar sebe transformisala, poručio je u nedelju odlazeći predsednik DS Boris Tadić na 15. vanrednoj izbornoj skupštini. "DS ne sme da se prilagođava...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tadić: DS mora da se reformiše da bi pobedila na izborima

Izvor: NaDlanu.com, 25.Nov.2012

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić danas je, na vanrednoj Izbornoj skupštini demokrata, poručio da će ta stranka, ukoliko razvije unutrašnji dijalog i protok kvalitetnih ideja i ljudi, veoma brzo, već na sledećim izborima, ponovo preuzeti odgovornost za vođenje države...Tadić je, podnoseći...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.