Tači uporan, traži izvinjenje od Srbije!

Izvor: Vesti-online.com, 01.Maj.2015, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači uporan, traži izvinjenje od Srbije!

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači od Srbije traži izvinjenje za žrtve rata na Kosovu 90-tih, najavljuje podnošenje tužbe za genocid i kritikuje Beograd zato što mu nije odobrena nedavno planirana poseta srpskoj prestonici.

U izjavi za bečki "Standard", Tači kaže da bi bilo dobro ako bi Srbija, kako kaže, preuzela model Južne Afrike i izvinila se žrtvama rata na Kosovu.

- Međutim, mi smo svedoci da se Srbija još protivi da se izvini. Zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << toga moramo naći pravni put kako bismo istoriju dokumentovali i našli bar malo utehe za članove porodica više od 10.000 ubijenih ljudi i 20.000 silovanih žena - rekao je Tači i dodao da Priština o tome razgovara sa svojim saveznicima i advokatima.

To podrazumeva, naveo je, da razmatraju kako da postave zahtev da bi dobili saznanja o tome "ko su bile srpske ubice iz 1999. godine".

Povodom najavljene tužbe za genocid protiv Srbije, Tači tvrdi da za to postoji više mogućnosti, ali i da više od stotinu kosovskih Albanaca koji žive u SAD i Evropi, kako kaže, žele da traže ratnu odštetu od Srbije.

- Ta današnja vlada je odgovorna za razaranje 65 odsto privatne imovine Kosovara. Postoji i mogućnost da pozovemo Haški tribunal za ratne zločine - naveo je Tači.

O nameri da prošlog meseca poseti Beograd i na poziv jedne nevladine organizacije prisustvuje skupu na temu evrointegracije zapadnog Balkani, Tači kaže:

- Ako jedan kandidat za pristupanje EU na takve teme odbija posetu jednog suseda onda se postavlja pitanje kako možemo na Balkanu gledati napred i time podsticati normalizaciju odnosa. Takvo ponašanje vodi tenzijama i stvara nesigurnost u pogledu političke volje Beograda da gleda u budućnost.

Tači je potvrdio da je Srbija raspisala nalog za njegovo hapšenje, kao što je bio slučaj i sa Havijerom Solanom, Tonijem Blerom i Bilom Klintonom pod otužbom za terorizam i napad na Srbiju.

- Ti nalozi su apsurdni i očekujem da se Srbija što pre osvesti i sve optužbe iz doba Miloševića proglasi nevažećima. Mi smo u 2015. godini i čudno je da su odluke iz jedne mračne faze još pravno važeće. Od Beograda očekuje da se ponaša kao Priština koja je odobrila više poseta najviših srpskih zvaničnika Kosovu - ocenio je on.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija da se izvini, biće tužbe"

Izvor: B92, 01.Maj.2015

Šef kosovske diplomatije Hašim Tači od Srbije traži izvinjenje za žrtve rata na Kosovu devedesetih, najavljuje podnošenje tužbe za genocid i kritikuje Beograd...Kritike Beogradu je uputio zato što mu nije odobrena nedavno planirana poseta srpskoj prestonici...U izjavi za bečki "Standard", Tači...

Nastavak na B92...

Tači traži izvinjenje od Srbije

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Maj.2015

BEČ - Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači od Srbije traži izvinjenje za žrtve rata na Kosovu 90-ih, najavljuje podnošenje tužbe za genocid i kritikuje Beograd zato što mu nije odobrena nedavno planirana posjeta srpskoj prestonici...U izjavi za bečki "Standard", Tači kaže da bi bilo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.