TRI PUTA SAM ABORTIRALA Potresna ispovest Marine Abramović

Izvor: Blic, 27.Jul.2016, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"TRI PUTA SAM ABORTIRALA" Potresna ispovest Marine Abramović

Svetski poznata umetnica performansa ove godine će napuniti 70 godina, a otkrila je i zašto nikada nije imala dece.

- Tri puta sam abortirala jer sam bila ubeđena da će to biti pogubno za moj rad. Jedna osoba može imati ograničenu količinu energije u telu, a ja ne želim da je delim s drugima. To je moje viđenje života. To je razlog zašto žene iz sveta umetnosti nisu uspešne kao muškarci. Ima mnogo talentovanih žena. Zašto su muškarci na važnim pozicijama? Jednostavno: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ljubav, porodica, deca, sve ono što žena ne želi da žrtvuje - izjavila je Marina Abramović u intervjuu za nemački “Špigl”.

Ona je dodala da je to odlučila još u mladosti.

- Naročito zato što sam imala tako užasno detinjstvo. Nisam želela da budem majka. Nikako. Moji studenti su moja deca - dodala je poznata umetnica.

Marina će u novembru ove godine napuniti 70 godina i kaže da je to i te kako razlog za slavlje.

- Prirediću veliku žurku sa 300 zvanica u “Gugenhajm” muzeju. Možda ću igrati oko šipke, da vidimo da li mogu da se spustim niz šipku sa vrha muzeja. Još vežbam. Želela bih dugo da živim, da napunim 100 - istakla je Abramović i dodala da je njena baka živela 103, a prabaka 116 godina. Prošle godine je kaže,  prvi put bila u neverovatnom strahu da nema dovoljno vremena da uradi sve što želi.

- Pošto sam radila kao luda, krvni pritisak mi je bio toliko visok, da sam mislila da ću dobiti moždani udar. Onda sam otišla u Indiju. Provela sam mesec dana u zatvoru koji zovu Sanatorijum. Ne možete da odete, daju vam vrlo malo hrane i stalno ste gladni. Bila sam tamo i tokom božićnih praznika, tamo nisu slavili Božić. Samo smo radili vežbe disanja. Bilo je odlično. Već sam zakazala novi boravak u isto vreme. Ako neko ima 70 godina, treba da bude svestan da je svakog dana bliži smrti. Zato se moraju smanjiti sr.nja - zaključila je poznata umetnica.

Ni Srpkinja ni Crnogorka

Na pitanje da li i dalje ostaje pri planu da njena sahrana bude u Beogradu, Amsterdamu i Njujorku, Marina kaže da je odustala od Beograda.

- Od kako su mi roditelji umrli, odustala sam od te ideje. To nije zemlja koju ja poznajem. Ja se ne osećam ni kao Srpkinja, ni kao Crnogorka. Ja sam Eks-jugoslovenka. Potičem iz zemlje koje više nema.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.