Svetkovanje Badnjeg dana

Izvor: Politika, 05.Jan.2013, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetkovanje Badnjeg dana

Svetkovanje Badnjeg dana i ove godine biće tradicionalno organizovano na nekoliko mesta u prestonici. Bogosluženja, paljenje badnjaka i litije proteći će pre svega u znaku najmlađih, a obrede će predvoditi sveštenstvo beogradskih hramova, u prisustvu vernika i predstavnika lokalnih samouprava.  

Program proslave 6. januara:

10.30 Okupljanje vernika ispred Crkve pokrova presvete Bogorodice u Kajmakčalanskoj ulici 55. Odatle će u 11 sati krenuti litija u organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opštine Zvezdara. Povorka, predvođena sveštenstvom zvezdarskih crkava i predstavnicima ove lokalne samouprave proći će Pop Stojanovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra. Završno odredište je trg ispred zgrade opštine, gde će biti održan obred unošenja badnjaka uz program, u kojem učestvuje i crkveni hor. Nakon protokolarnog dela svečanosti sledi posluženje – kuvano vino, rakija i posni specijaliteti pekare „Trpković”, kao i lomljenje česnice sa dukatom.

12.00 Okupljanje sugrađana na platou ispred zgrade opštine Zemun.

12.30 Paljenje badnjaka koji će svečano biti unet u opštinsko zdanje. Pre toga će biti obavljeno svećenje vodice. U svetkovini će učestvovati starešinstvo Hrama svetog oca Nikolaja, predstavnici zemunske lokalne samouprave, žitelji ovog dela grada i njihovi gosti.

16.00 U Maloj crkvi Hrama Svetog Save počinje tradicionalno večernje, posle kojeg će biti upriličeno svečano paljenje badnjaka. Uz ovaj obred biće održane i dve svete liturgije i to od 7.30 sati u Spomen hramu i od 9 časova u Maloj crkvi.

N. B.

objavljeno: 05.01.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Paljenje badnjaka ispred hrama

Izvor: 025info.rs, 06.Jan.2013, 13:29

Tradicionalno okupljanje Apatinaca i zajedničko paljenje badnjaka neće izostati ni ove godine. Prenosimo vam zvaničnu satnicu bogosluženja. Badnji dan - nedelja, 24.12.2012./06.01.2013. Sveta liturgija u 9.00 časova Večernje u 19.00 č

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.