Svedok: RM-055: Čuo sam granatu koja je pogodila Markale

Izvor: Kurir, 21.Jan.2013, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: RM-055: Čuo sam granatu koja je pogodila Markale

Svedok RM-055 koji je bio francuski oficir UNPROFORA izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da je jasno čuo minobacačku granatu koja je pogodila 28.avgusta 1995 pijacu Markale

HAG - U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, francuski oficir Unprofora je svedočio da su 1995. snage bosanskih Srba "stalno" i "nasumično" granatirale i gađale snajperima stanovništvo Sarajeva i potvrdio da je 28. avgusta 1995. "vrlo jasno čuo minobacački >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << plotun" koji je pogodio ulicu ispred zatvorene tržnice Markale.

Svedok čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-055, izjavio je da je Vojska Republike Srpke "konstantno granatirala i snajperisala civile u Sarajevu" do 15. septembra 1995, kada je postignut sporazum o prekidu vatre. General Mladić (69), tadašnji komandant VRS, optužen je, između ostalog, za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima.

Kada je, desetak minuta kasnije, stigao na poprište eksplozija, kako je rekao, "poslednji leševi i komadi ljudskih tela bili su odnošeni i započelo je čišćenje ulice".

Granate koje su ispred Markala ubile 43 osobe, a ranile 75 građana, bile su, po optužnici protiv Mladića, ispaljene sa položaja VRS. RM-055 ocenio je da su dejstva snajperista VRS bila "profesionalna i racionalna s obzirom na cilj koja su imala".

Kao ciljeve VRS oko Sarajeva, naveo je "blokadu grada, gde su bile neprijateljske trupe" i "uništavanje morala stanovništva i branilaca grada". "To znači da bi za napadača koji ne bi patio od etičkih obzira, bilo razborito služiti se sporadičnom i nasumičnom artiljerijskom paljbom i snajperskom vatrom po civilima", naznačio je svedok. RM-055 potvrdio je i da je VRS na Sarajevo ispaljivala i modifikovane avio-bombe, rekavši da je bio očevidac kada je takva bomba 28. juna 1995. pogodila zgradu sarajevske televizije.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića, RM-055 je potvrdio da je Armija BiH u Sarajevu imala "maksimalno 150" komada teškog oružja i da su "Muslimani opstruirali" napore Unprofora da ta oruđa stavi pod nadzor u skladu sa sporazumom o zabrani artiljerije u krugu od 20 kilometara oko grada.

"Obe zaraćene strane nastojale su prikriti svoja oruđa", naglasio je bivši pripadnik Unprofora. Po rečima svedoka, Prvi korpus ABiH je u Sarajevu imao "7.000-8.000 vojnika".

Nakon što mu je branilac Lukić predočio da je, po dokumentima ABiH, taj korpus imao 35.000 boraca, RM-055 je odgovorio da nisu svi bili u gradu. Na sugestiju Mladićevog branioca, RM-055 je potvrdio da je ABiH napadala iz Sarajeva, dok je VRS na te napade "reagovala".

Odbacio je, međutim, da su civili u gradu bili "kolateralne žrtve" razmene vatre iz pešadijskog oružja, naglasivši da je na "prolaznike" bila otvarana "namerna vatra". Suđenje Mladiću nastavlja se sutra.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Francuski oficir: Stalni napadi na civile u Sarajevu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jan.2013

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, francuski oficir Unprofora je svedočio da su 1995. snage bosanskih Srba "stalno" i "nasumično" granatirale i gađale snajperima stanovništvo Sarajeva. Svedok čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-055, izjavio je da je Vojska Republike...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.